STIGAO MAP MAKER

Napokon ćemo moći sami mijenjati Googleove Karte

19.02.2014 u 13:32

Googleov Map Maker i u Hrvatskoj

Izvor: Promo fotografije / Autor: Google

Bionic
Reading

Odsad je Map Maker, alat za uređivanje koji omogućuje da izravno postanete kartografi za Googleove Karte (Google Maps), dostupan i u Hrvatskoj

U Googleu trebaju vašu pomoć kako bi zemljovide učinili što točnijima i preciznijima. Moći ćete ispraviti ili prilagoditi mjesta na karti, kao i podijeliti informacije o mjestima koja dobro poznajete.


'Hrvatska je kao turistička destinacija poznata po prirodnim ljepotama i važnim povijesnim znamenitostima. Sada svatko može doprinijeti svojim opsežnim poznavanjem lokalnog područja te na taj način pomoći našim posjetiteljima da još bolje dožive Hrvatsku', rekao je Joško Mrndže, direktor tvrtke Google za regiju Adriatics.

Što ćete sve moći uz pomoć Map Makera:

•kreirati nove točke interesa poput kafića i knjižnica
•kreirati linearne značajke poput cesta, rijeka i staza
•kreirati granice prostora i obrise građevina
•dodati ili ispraviti detalje na postojećim značajkama poput radnog vremena dućana ili vrste cestovne površine
•dodati biciklističku ili pješačku stazu ili vinsku cestu na dijelovima pojedinih prometnica
•maknuti netočne ili nepostojeće značajke i spojiti duplirane značajke
•pregledati stvorenu značajku ili ispravak (pregledati uređivanja koja su napravili njihovi kolege)

Promjene neće biti odmah vidljive. Prije objavljivanja doprinosi su pregledavaju kako bi se smanjila udvostručenja ili moguće neželjene poruke. Nakon odobrenja, promjene će se pojaviti na u Googleovim servisima Karte, Karte za mobilne uređaje i Earth. Bit će vidljive u cijelom svijetu.

Želite se uključiti? Posjetite maps.google.hr i odaberite opciju Izvijestite o problemu u donjem lijevom kutu. Nakon odabira pojavit će se tablica s opcijama kojima se mogu napraviti prilagodbe koristeći alat Map Maker.

Uređivanje i promjene pomoću alata Map Maker moguće su i izravno sa stranice google.hr/mapmaker.

Možete se i priključiti forumu Map Maker forumu community (na engleskom jeziku), za savjete posjetiti centar za pomoć (Help Center) ili gledati kartografiju uživo uslugom Map Maker Pulse.

Uz Hrvatsku, Map Maker je istovremeno predstavljen i u Sloveniji, Estoniji, Latviji, Grčkoj, Slovačkoj i Litvi. Više od 40 tisuća ljudi diljem svijeta mijenja i popravlja Karte.


Prema Googleovim podacima, Karte su dostupne na više od 172 domene diljem svijeta. Imaju više od milijardu korisnika mjesečno, od kojih im više od pola pristupa putem mobitela.

Nude upute za vožnju u 198 zemalja, na 51 milijun kilometara cesta. Prometni podaci dostupni su u više od 60 zemalja (među kojima je i Hrvatska) i više od 650 gradova.

Sadrže milijun stanica javnog prijevoza (autobus, vlak, podzemna željeznica i tramvaj) u približno 800 gradova.

Usluga Street View je dostupna u više od 3.000 gradova i 56 zemalja (uključujući Hrvatsku), ubrajajući i Antarktiku i Arktik.

Pogledajte Korčulu prije obrade Map Makerom:

Korčula prije obrade Map Makerom (klikni za uvećanje)

I poslije:

Korčula poslije obrade Map Makerom (klikni za uvećanje)

Hoćete li se uključiti?