#dobrepriče

Nakon problema s prvim startupom shvatio je što želi: Pomoći onima koji ne znaju programirati pa se odriču životnih ušteđevina...

12.12.2020 u 22:07

Bionic
Reading

Fokusirat ćemo se na klijente koji su spremni platiti razumnu cijenu za izravan pristup provjerenim i najboljim no-code stručnjacima, kaže za tportal Saša Janićijević, pokretač agencije koja se sprema za eksplozivan rast

Saša Janićijević nema tipičan informatički životopis. Ovaj 32-godišnji Zagrepčanin završio je u rodnom gradu Ekonomski fakultet, zatim i školu za menadžment SDA Bocconi u Milanu (Italija), sa specijalizacijom za farmaceutsku industriju.

Nakon toga radio je u Münchenu (Njemačka) i Londonu (Velika Britanija) kao konzultant za farmaceutsku i biotehnološku industriju.

Za tehnologiju kao takvu bio je, kako je rekao tportalu, oduvijek zainteresiran, ali tek je s prvim startupom došao u bliži doticaj s tehnološkim svijetom i razvojem softvera.

Taj prvi projekt pamti po velikim problemima, kašnjenjima i vrlo dugotrajnom i teškom procesu razvoja softvera. Ali zahvaljujući tome otkrio je no/low-code pristup i shvatio da je to smjer kojim želi krenuti.

'Znao sam točno što želim napraviti, a no-code mi je omogućio da to napravim potpuno sam.

Daleko od toga da mislim da nije bilo developera ili agencija koje bi napravile vrlo kvalitetan posao za nas, ali cijene tradicionalnog razvoja zaista su visoke, pogotovo za individualne osnivače i poduzetnike koji tek počinju, čak i za minimalno održiv proizvod.

Također, pisanje koda jednostavno traje dugo, pa i uz neka poboljšanja u praksi programiranja posljednjih godina', pojasnio je Janićijević.

Deset puta brži i jeftiniji razvoj softvera svima

Ideju za platformu Codemap dobio je nakon što je shvatio koliko je nevjerojatno to da je - kao netko tko ne zna programirati - bio u mogućnosti raditi gotovo bilo kakve aplikacije komercijalnog tipa dva mjeseca nakon što je naučio raditi u Bubbleu, no-code alatu koji primarno koriste i u agenciji Codemap.

Kako funkcionira no/low-code programiranje?

Iako se pojedini načini razlikuju, osnovno načelo na kojem se temelji no/low-code programiranje vrlo je jednostavno.

Koristeći unaprijed pripremljene elemente i set pravila, slažete nove aplikacije kao što biste to činili s, recimo, lego kockama. Složite nešto, pogledate je li to ono što ste htjeli pa se vratite popraviti ono što je potrebno ili nastavite dalje ako ste zadovoljni postignutim.

Možete mijenjati spomenute unaprijed pripremljene elemente kako biste ih što bolje prilagodili svojim potrebama i željama, umetati dijelove pisanog računalnog koda i još štošta drugo.

'Željeli smo pokrenuti platformu koja će omogućiti pristup dobrobitima no-codea svima. Naročito poduzetnicima koji ne znaju programirati pa zbog toga ili nikada ne ostvare svoje ideje ili se odriču životnih ušteđevina, udjela u tvrtkama i slično kako bi nakon razvoja od barem šest do osam mjeseci (realno, godina dana i više) uopće mogli doći na tržište s proizvodom', pojasnio je Janićijević.

Do deset puta jeftiniji i brži razvoj softvera danas svima zvuči zanimljivo, dodao je. Uvjeren je kako bi sinergijske učinke no-code pristupa i automatizacije u obzir trebale uzeti organizacije svih tipova i veličina te provjeriti kako ih mogu iskoristiti u skladu sa svojim potrebama.

Platformu je razvijao sam, sve dok nije došao do otprilike 90-95 posto završenog proizvoda, kad mu se priključio programer Karlo Mamić.

Zbog velikog tehničkog predznanja bilo mu je lakše savladati Bubble no što je to bio slučaj s Janićijevićem pa se brzo uključio u razvoj i nadogradnju sustava, na čemu radi i danas kao voditelj razvoja u Codemapu.

Razvoj platforme do funkcionalnog proizvoda s više korisnih značajki trajao je deset tjedana.

Janićijević i Mamić nisu uložili ništa osim vlastitog znanja, iskustva, strpljenja i vremena.

Ljudi su vrijednost

Platformu Codemap namjeravaju monetizirati, ali korištenje ne naplaćuju freelancerima i agencijama, niti to namjeravaju.

'Zasad razmatramo nekoliko opcija naplate od tvrtki koje traže usluge. Ne želimo da Codemap postane još jedna od platformi za rezanje cijena rada.

Freelanceri i agencije su prava vrijednost Codemapa, oni čiji se talent traži. Ne bi bilo pošteno uzimati novac od njih, pa ćemo to prebaciti na klijente koji će dobiti drastično pristupačniji, brži i jeftiniji razvoj softvera.

Fokusirat ćemo se na klijente koji su spremni platiti razumnu cijenu za izravan pristup provjerenim i najboljim no-code stručnjacima te personaliziranu uslugu preko platforme, prema potrebi', istaknuo je Janićijević.

Spremni za velike igrače

Agencija Codemap trenutno ima deset zaposlenih. Njihove usluge koriste tvrtke iz europskih država i SAD-a.

Analitičari tvrtke Gartner predviđaju kako će platforme za low-code programiranje biti odgovorne za 65 posto sveg razvoja aplikacija u 2024. godini. U Forresteru očekuju da će tržište low-codea dosegnuti vrijednost od 21 milijardu američkih dolara već u 2022.

Janićijević je uvjeren da će za koju godinu no/low-code biti sveprisutan, u različitim oblicima i prilagođen potrebama svake organizacije zasebno.

Očekuje kako bi platforma Codemap u idućih godinu dana mogla narasti na minimalno 10 do 15 tisuća korisnika, čak i u konzervativnom scenariju.

Zasad su no/low-code usluge najzanimljivije startupima, ali interes već pokazuju i male te tvrtke srednje veličine, a priključak hvataju i veliki. A Codemap će biti spreman za njih, poručio je Janićijević.