nova opasnost

Nakon pandemije Covida-19 dogodine nas čeka epidemija ospica, upozoravaju stručnjaci

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 17.11.2020 10:49
  • Objavljeno 17.11.2020 u 10:46
Podaci WHO-a pokazuju da je lani zabilježeno 9,8 milijuna slučajeva ospica i čak 207.000 smrtnih slučajeva, 50 posto više nego 2016.

Podaci WHO-a pokazuju da je lani zabilježeno 9,8 milijuna slučajeva ospica i čak 207.000 smrtnih slučajeva, 50 posto više nego 2016.

Izvor: Profimedia / Alamy / Autor: Olivier Asselin

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da su do kraja listopada 2020. odgođene kampanje cijepljenja u 26 zemalja dovele do toga da je 94 milijuna djece propustilo planirane doze cjepiva protiv ospica

Mnoga djeca širom svijeta ove su godine propustila cijepljenje protiv ospica, zbog čega se pojava buduće epidemije čini neizbježnom, upozorava profesor Kim Mulholland iz Dječjeg istraživačkog instituta Murdoch i predsjedatelj SAGE radne skupine Svjetske zdravstvene organizacije za cjepiva protiv ospica i rubeole.

Profesor Mulholland kaže da je 2020. bila mirna godina za ospice, dijelom zbog smanjenja putovanja i nacionalnih mjera kontrole Covida-19, ali i zbog ekonomskih utjecaja koji su doveli do mnogih slučajeva pothranjenosti djece.

Pothranjenost pogoršava ozbiljnost ospica, što pak dovodi do lošijih ishoda i više smrtnih slučajeva, posebno u zemljama s niskim i srednjim prihodima, stoji u radu objavljenom u časopisu Lancet.

Najviše smrtnih slučajeva bilo je u Africi, a mnoge su povezane s velikim epidemijama na Madagaskaru i u Kongu

Najviše smrtnih slučajeva bilo je u Africi, a mnoge su povezane s velikim epidemijama na Madagaskaru i u Kongu

Izvor: Xinhua News / Profimedia / Autor: Septianjar

'Djeca koja umiru od ospica često su pothranjena', kaže Mulholland. 'Pothranjenost, zajedno s oslabljenim imunološkim sustavom ponekad završe smrtnim slučajevima, a nedostatak vitamina A može dovesti do sljepoće povezane s ospicama.'

Sljedećih mjeseci vjerojatno će se povećati broj neimunizirane djece. Mnoga žive u siromašnim, udaljenim zajednicama u kojima su zdravstveni sustavi manje otporni, a pothranjenost i nedostatak vitamina A već se povećavaju.

Profesor Mulholland smatra da je pandemija Covida-19 također imala dubok učinak na kontrolu bolesti koja se može spriječiti cjepivom, jer su kampanje cijepljenja pauzirane u ranim mjesecima ove godine, a usluge rutinske imunizacije u velikoj su mjeri poremećene u mnogim zemljama.

WHO procjenjuje da su do kraja listopada 2020. odgođene kampanje cijepljenja u 26 zemalja dovele do toga da je 94 milijuna djece propustilo planirane doze cjepiva protiv ospica.

Stručnjaci očekuju da će u sljedećim godinama doći do porasta ospica i teških, često fatalnih komplikacija

Stručnjaci očekuju da će u sljedećim godinama doći do porasta ospica i teških, često fatalnih komplikacija

Izvor: Sciencephoto / Profimedia / Autor: KATERYNA KON

'Sve to stvara okruženje za pojavu ozbiljne epidemije ospica sljedeće godine, praćene povećanim stopama smrtnosti i ozbiljnim posljedicama koje su bile uobičajene prije nekoliko desetljeća', upozorava Mulholland.

Prošle godine, prije nego što je započela pandemija, svijet je doživio dramatičan povratak ospica, više no ikad u protekla dva desetljeća. Podaci WHO-a pokazuju da je lani zabilježeno 9,8 milijuna slučajeva ospica i čak 207.000 smrtnih slučajeva, 50 posto više nego 2016.

Najviše smrtnih slučajeva bilo je u Africi, a mnoge su povezane s velikim epidemijama na Madagaskaru i u Kongu. Ospice su se ponovno pojavile i u Južnoj Americi, posebno među autohtonim zajednicama.

'Neadekvatno cijepljenje koje je dovelo do izbijanja ospica 2019. još uvijek nije riješeno na odgovarajući način, a situaciju sada pogoršavaju prekidi u pružanju usluga tijekom pandemije Covida-19', objašnjava Mulholland. 'Ne reagiramo li odlučno, u sljedećim će godinama doći do porasta ospica i njegovih teških, često fatalnih komplikacija.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!