EKSKLUZIVNI KLUB

Nakon Applea i Amazona, sad i Microsoft vrijedi bilijun američkih dolara

26.04.2019 u 09:54

Bionic
Reading

Trenutna razina procijenjene vrijednosti znači kako je Microsoft nakon studenog prošle godine opet pretekao Apple i postao najvrijednijom tvrtkom svijeta

Microsoft je postao trećom tvrtkom iz Sjedinjenih Država čija je tržišna vrijednost premašila bilijun američkih dolara. Softverski div tu je granicu na kratko prešao tijekom trgovanja na burzi kapitala NASDAQ po objavi poslovnih rezultata za fiskalno treće tromjesječje.

Prije Microsofta to je pošlo za rukom Amazonu i Appleu, dok Google to tek treba ostvariti. Trenutna razina procijenjene vrijednosti znači kako je Microsoft nakon studenog prošle godine opet pretekao Apple i postao najvrijednijom tvrtkom svijeta.

KRATKI SAVJET

Evo kako možete najsigurnije i najbrže zaključati svoj PC

Pogledaj galeriju

Cijena Microsoftove dionice porasla je zahvaljujući porastu poslovanja u računalnom oblaku, na čemu u Redmondu rade zadnjih nekoliko godina. Cilj im je dostići Amazon Web Services, trenutno vodeću tvrtku u tom segmentu.

Prema objavljenim poslovnim rezultatima sva tri glavna Microsoftova segmenta poslovanja ostvarila su podjednako dobre rezultate i prihode. Office, LinkedIn i Dynamics donijeli su 10,2 milijarde američkih dolara prihoda, servis u računalnom oblaku Azure 9,7 milijardi dolara, a Windows, Xbox i Surface 10,7 milijardi dolara.

Iako tržišna vrijednost od bilijun dolara nije mačji kašalj, u Microsoftu tvrde kako na to ne obraćaju naročitu pozornost, piše Verge.