PRVO TROMJESEČJE

Optima telekom: Poslovni prihodi porasli za dva posto, operativna dobit za 16,3 posto

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 25.04.2019 15:32
  • Objavljeno 25.04.2019 u 15:32
Optima Telekom

Optima Telekom

Izvor: Promo fotografije / Autor: Optima telekom

Optima telekom grupa je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila ukupne poslovne prihode od 136,7 milijuna kuna, što je u odnosu na isto razdoblje lani porast za dva posto, dok je operativna dobit porasla za 16,3 posto, na 28,6 milijuna kuna, objavili su u četvrtak iz te tvrtke

Kako se navodi u priopćenju, povećanju prihoda najviše je pridonijelo povećanje prihoda od interkonekcije, koji su porasli za čak 24 posto, te povećanje prihoda od usluga multimedije za 2,9 posto.

"Pozitivne prihode Optima telekom je ostvario unatoč stalnom padu broja korisnika javne govorne usluge, koji je kao trend na tržištu prisutan već neko vrijeme uz projekcije nastavka", navode iz Optime.

Pritom, uz pozitivne poslovne rezultate koje ostvaruje multimedija, izdvajaju i rezultate ICT segmenta i povećanje prihoda od ICT usluga u prva tri mjeseca ove godine za 37 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. 

U segmentu interneta Optima telekom bilježi stabilne rezultate, uz blagi pad prihoda od 2,3 posto.

Operativna dobit EBITDA prije jednokratnih stavki i nakon najmova porasla je za 16,3 posto, na 28,6 milijuna kuna, uz porast EBITDA marže za 2,6 postotnih bodova, na 20,9 posto. 

Porast operativne dobiti rezultat je nastavka učinkovitog operativnog poslovanja, objašnjavaju iz Optime.

Po podacima iz izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi, usprkos pozitivnom doprinosu iz operativnog rezultata, neto rezultat u prva tri mjeseca ove godine je gubitak od 549 tisuća kuna, što je znatno niže nego u istom razdoblju lani kada je gubitak iznosio 2,6 milijuna kuna.

Iz Optime u priopćenju ističu da su konsolidirana kapitalna ulaganja u prvom tromjesečju iznosila 29,7 milijuna kuna, od čega je u jezgru mreže uloženo 5,6 milijuna kuna, ili gotovo 161 posto više nego u prvom tromjesečju 2018. godine. U razvoj pristupne optičke mreže i opremu za spajanje poslovnih korisnika te širenje mreže kolokacija i opremu za rezidencijalne korisnike uloženo je 8,8 milijuna kuna, dok je 15,2 milijuna kuna uloženo u proširenje aplikacija i sustava, obrazlažu iz Optime.

"Unatoč vrlo izazovnom i konkurentnom okruženju, Optima telekom je i u prvom kvartalu ove godine nastavio sa stabilnim poslovanjem", ističe u priopćenju predsjednik Uprave Boris Batelić.

Najavljuje kako će i u idućem razdoblju poduzeti niz inicijativa kako bi Optima telekom u potpunosti opravdao očekivanje u segmentu orijentiranosti na korisnike. "Mnoge procese i sustave planiramo digitalizirati što će nam omogućiti bržu i bolju reakciju na potrebe korisnika. Nastavljamo i s ulaganjima u osnove našeg poslovanja, u tehnologije s kojima ćemo unaprijediti performanse naše mreže“, izjavio je Batelić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!