TEHNO RECENZIJE

Najprostraniji tablet s Androidom dobio nasljednika: Isprobali smo Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G

14.09.2023 u 08:52

Bionic
Reading

Najnoviji Galaxy Tab donosi brže performanse, rafiniraniji dizajn i podršku za 5G, a u krupnom planu je i dalje njegov iznimno prostran zaslon

Nakon što smo prošle godine prvi put vidjeli Samsungov odgovor iPadu Pro, masivan tablet Galaxy Tab S8 Ultra, strašno nas je zanimalo kako će izgledati njegov nasljednik. Na koncu, ideja više-manje sve potrošačke elektronike je da se iz godine u godinu sve više rafinira.

Zahvaljujući napretku u polju čipova i optimizaciji zaslona, ovogodišnji premijski tablet iz Samsunga ponovno ciljanu publiku nalazi u korisnicima kojima jednostavno treba što više prostora na ekranu, što podrazumijeva sve od onih koji vole gledati filmove do onih koji koriste tablet za malo ozbiljnije stvari, poput uređivanja videa, uredskog posla i na koncu - ilustracije.

Masivan ekran - masivno iskustvo

Razlog zbog kojeg bi ovaj tablet definitivno mogao privući pažnju potonje skupine korisnika nalazi se u predivnom Gorilla Glassom zaštićenom 14,6-inčnom ekranu Dynamic AMOLED 2X, radnog takta 120 Hz. Kao i ostali Samsungovi paneli, ovaj ekran ističe se iznimno dubokim tamnim i prekrasno blistavim svijetlim tonovima, a sve naglašava elegantno skakutanje kroz prozore, korisna mogućnost dijeljenja ekrana za rad u više aplikacija odjednom te, naravno, sam profil uređaja, jedan od najtanjih koje smo vidjeli.

Obožavatelji streaminga i glazbe imat će koristi od solidnog basa i vrlo jasnog stereo zvuka koji izlazi iz četiri bočna zvučnika, a oni koji pridruženi S Pen koriste za švrljanje i pisanje bilješki otkrit će da ovaj put zbilja ne mogu prigovarati na manjak prostora.

Tome doprinosi i mogućnost držanja olovke centimetar ili dva iznad ekrana, kao i projiciranje točke kursorom, koja točno pokazuje gdje ćete pritisnuti. Ovo je, podsjetimo, iznimno koristan alat za ilustraciju, s obzirom na to da razni kistovi znaju imati različit profil, pa ovakva količina kontrole samo koristi lakšem radnom procesu. Problem s ilustracijom je, doduše, to što ocrtavanje na zaslonu prilično kasni u odnosu na poteze rukom. Na ovo se s vremenom može naviknuti, no iskustvo korištenja upravo zato kaska za iPadom Pro, čije je vrijeme reakcije na dodir digitalne olovke skoro nepostojeće.

Kaskanje u performansama također se može vidjeti prilikom renderiranja videozapisa koji se na konkurenciji daju izvrtjeti oko 50 posto kraće nego na Ultri. S druge strane, ako ne spadate među ilustratore ili kreatore videosadržaja, Samsung Galaxy S9 Ultra ima puno toga ponuditi. Nažalost, čak i uz sve njegove adute, Galaxy Tab S9 Ultra ima nekoliko dizajnerskih propusta.

  • +6
Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Svakodnevno korištenje

Tablet je iznimno tanak i lagan, što znači da dugotrajno držanje u rukama ne bi trebalo predstavljati problem. Jedna stvar koja nam je zasmetala je rješenje za punjenje digitalne olovke jer se stavlja na magnetski konektor na gornjem desnom dijelu pozadine tableta. Ovo znači da, dok se olovka puni, tablet nije savršeno stabilan kad ga naslonite na stol, dok se S Pen može vrlo lako odvojiti od punjača ako ga slučajno povučete rukom ili zapnete njime pri spremanju u etui.

Tanak profil uređaja oklopljenog u aluminijsko kućište je, s druge strane, iznenađujuće otporan na savijanje. Premda kao i kod svih tableta za dugovječnost predlažemo korištenje etuija ili maskica, ugodno smo se iznenadili robusnošću novog Samsungovog tableta čiji tanki profil skriva neočekivanu snagu.

Što se napajanja tiče, Galaxy Tab S9 Ultra dolazi s neizmjenjivom Li-Po baterijom od 1200 mAh i podrškom za žičano punjenje od 45 W, a ona uz lagano korištenje može izdržati nekoliko dana te uz intenzivne programe za ilustraciju i obradu slike oko šest do osam sati.

Uređaj pored solidne forme i lijepog ekrana donosi podršku za 5G u obliku slota za SIM karticu, pa ako spadate među korisnike kojima je internetska konekcija izvan dosega Wi-Fi-ja važan element korisničkog iskustva, to dolazi kao još jedan plus.

Konačno, činjenica da sav softver koji dolazi iz Samsunga možete zamijeniti onime iz Googlea lijepo kompletira fleksibilnost korisničkog iskustva za sve one kojima pripadanje ekosustavu Galaxy nije jedan od prioriteta.

Konačni dojmovi

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G lijepa je nadogradnja prošlogodišnjeg masivnog tableta s Androidom. Kao i kod prošle Ultre, glavni adut uređaja ostaje njegov prostrani ekran, s naglaskom da, koliko god on izgledao kao ultimativna solucija za umjetnike - to ipak nije.

Nova Ultra nam se nakon tjedan dana korištenja pokazala kao izvrsna multimedijska platforma s jako velikim naglaskom na rad u više prozora odjednom, uz elegantnu prenosivost i slobodu brzih bilješki iznimno versitilnom digitalnom olovkom. Ako vam cijena ne predstavlja prevelik faktor i želite tablet s Androidom koji pored glatkog sučelja nudi masivan ekran visoke kakvoće, predlažemo da ovaj premijski tablet iz Samsunga uzmete u uži izbor.

  • Ime: Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G
  • Platforma: Android 13, One UI 5.1
  • Dimenzije: 326,4 mm puta 208,6 mm puta 5,5 mm
  • Ekran: Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 14,6 inča, 1848 x 2960 piksela, 16:10, Gorilla Glass
  • Kućište: staklo, aluminij, aluminijski okvir, IP68
  • Čipset: Qualcomm SM8550-AB Snapdragon 8 Gen 2 (4 nm)
  • Memorija: proširiva putem microSDXC, interna memorija 256GB 12GB RAM, 512GB 12GB RAM, 1TB 16GB RAM
  • Stražnja kamera: dvostruka 13 MP, f/2.0, 26 mm (širokokutna), autofokus
  • Prednja kamera: 12 MP, f/2.2, 26mm (širokokutna) 12 MP, f/2.4, 120˚ (ultraširokokutna)
  • Baterija: Li-Po 11200 mAh, brzo punjenje do 45 W
  • Cijena: oko 1200 eura
  • Ustupio: Samsung