OPERATIVNI SUSTAVI

Najnoviji Android 10 službeno je stigao na sve Pixel uređaje

04.09.2019 u 13:23

Bionic
Reading

Vlasnici Googleovog pametnog telefona najnoviju bi verziju softvera trebali dobiti tijekom današnjeg dana

Nakon više mjeseci čekanja i beta verzija, Google je konačno izbacio Android 10, no ne na svim telefonima već samo na svojoj liniji Pixel Andrid smartfona. Najnovija verzija operativnog sustava na spomenute će uređaje stići tijekom dana, što znači da bi uskoro trebala stići i 'ostalima'. Prema najnovijem izvješću The Vergea, Google obećava da će ubrzati isporuku te da surađuje s velikim brojem partnera kako bi nadogradnju isporučio prije kraja godine.

Što ima novog?

Pored novog sustava gestikulacija, Android 10 donosi strožiju kontrolu privatnosti, novi 'fokus mod' koji blokira aplikacije koje smetaju pri radu, jednostavniju kontrolu notifikacija, bolje integrirane kontrole za dječje uređaje i naravno - novi noćni mod rada zato jer svi imaju noćni mod rada.

Ono što novi OS čini posebnim i malo sigurnijim je takozvani 'Project Mainline' - posebna sigurnosna značajka koja Googleu omogućava kritično zakrpavanje sigurnosnih propusta u sustavu direktno putem Play Storea, za razliku od čekanja proizvođača da dozvoli nadogradnju.

Nedovršene značajke

Korisnici će također morati malo čekati ako žele sve značajke Androida 10. Focus Mode je dostupan u beta modu, dok 'Live Caption', značajka koja pruža mogućnost snimanja bilo kakvog zvuka ili videa u pravom vremenu neće biti do kraja godine - čak i kada dođe bit će ograničen isključivo na Pixele.

Google kaže da će sve njegove aplikacije podržavati noćni mod rada, no čini se da ćemo neke ipak morati malo čekati. Jedna od njih je i popularni Gmail čija će potamnjena kolor-šema stići tek krajem ovog mjeseca.

Muke sa slasticama

Gestikulacijski sustav navigacije poput onog na iPhoneu sada je u konačnoj verziji, a korisnici kojima više paše rad sa tri virtualne tipke mogu ostati 'na starome'. Deseta verzija Androida bit će prva koja nije dobila ime po slatkišu. Google je zaključio da je bolje držati se brojeva 'zato jer nema baš puno slatkiša čije ime počinje sa Q i koji su globalno poznati'.

Ako ste vlasnik Pixel uređaja, nadogradnju možete skinuti odlaskom u Settings > System > Advanced > System Update.