TEHNO BONTON

Najgore tehnološke navike (i kako ih se riješiti)

  • Autor: M. Č. / PCWorld
  • Zadnja izmjena 30.04.2013 10:17
  • Objavljeno 30.04.2013 u 10:17
iPad mini Apple tablet

iPad mini Apple tablet

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Jedete za računalom? Niste se pomaknuli s mjesta satima? A sustav nikad niste ažurirali jer vam je to tlaka? Razmislite još jednom i riješite se tih nezgodnih navika

Moderna tehnologija uvelike nam je olakšala obavljanje svakodnevnih zadaća, omogućila nam da uvijek budemo dostupni, ali i da isto tako u svakom trenutku možemo kontaktirati bilo s kim.

Međutim, nova tehnologija sa sobom je donijela i brojne navike koje nisu baš najbolje za naše 'napravice', ali i društveni život.

Možda su vam te navike toliko prirodne da ni ne primjećujete kako si njima više otežavate život no što ga olakšavate.

Uostalom, ako imamo loše navike u stvarnome životu, ne bi trebalo iznenaditi što ih prenosimo i u 'virtualni'.

Kako biste izbjegli da vam loše navike 'izmaknu kontroli' i PCWorld je napravio popis nekoliko posebno gadnih navika i savjeta kako ih se riješiti.

Ostavljate svoje stvari bez nadzora

Mobiteli, laptopi i tableti ne nestaju jer je neki lopov odlučio opljačkati baš vas i vaš automobil, već jer ste mu pružili tu priliku.

Oprema koja je ostavljena bez nadzora u kafiću, automobilu na parkiralištu ili u jakni koju ste objesili na vješalicu izvan svog vidokruga najčešće je na meti kradljivaca.

Ako ste samo mislili 'skoknuti' u dućan po nešto ili do bankomata, razmislite još jednom i ponesite mobitel sa sobom ili ga sklonite tako da nije na vidljivom mjestu. Naravno, uvijek ga možete povjeriti nekome na čuvanje, ali pazite da to bude osoba u koju imate povjerenja.

Ne čistite svoju opremu

Mobilne telefone stalno držimo po rukama, a kad god se javimo na poziv, ostavljamo i fini sloj masnoće s lica na njihovoj površini. Nakon nekog vremena, uređaj može izgledati kao da je prošao kroz ratnu zonu. Dodate li tome i jedno zaigrano dijete ili poziv usred pauze za ručak, imat ćete i cijeli jelovnik na uređaju.

Ništa bolja situacija nije ni sa prijenosnim računalima koja često posluže kao stol ili podložak na koji se privremeno ostavlja šalica kave ili pepeljara.

Osim što prljavi uređaji izgledaju odvratno, predstavljaju i opasnost za vaše zdravlje. A prljavština može utjecati i na životni vijek uređaja ukoliko se zbog prašine začepe otvori za ventilaciju na prijenosnim računalima.

Čišćenje je zapravo veoma jednostavno. Mobilne telefone očistite kad se prljaju, ali bi bilo dobro svaki ih dan prebrisati maramicama za čišćenje ekrana. Ostalu opremu poput prijenosnih računala dovoljno je čistiti jednom ili dva puta godišnje. Postavite si podsjetnik ukoliko mislite da se nećete sjetiti.

Buljite u ekran bez prestanka

Bez obzira na to radi li se o ekranu računala, tableta ili pametnog telefona, neprestano gledanje i ne micanje s mjesta nekoliko sati u komadu može biti itekako pogubno za vaše zdravlje.

Znanstvenici su već dokazali da kad gledamo u ekran manje trepćemo, zbog čega se oči više suše. Dodamo li tome i usporavanje cirkulacije, kočenje zglobova i mišića te loše držanje prilikom rada na računalu ili igranja na pametnom telefonu, jasno je zašto s vremenom sve teže ustajete sa stolice.

Odredite si pravilne periode kada ćete skrenuti pogled s ekrana, ustati sa stolice i prošetati. Jedan od najboljih trikova je držati na stolu čašu vode i svako malo popiti iz nje. Ne samo da će vas natjerati da održite potrebnu razinu hidriranosti u tijelu, već ćete morati ustati kako biste posjetili toalet ili ponovno napunili čašu.

Također, možete instalirati aplikaciju koja će vas natjerati da se udaljite od računala ili pametnog telefona barem na nekoliko minuta.

Kad ste posljednji put napravili sigurnosnu kopiju?

Tehnologija nije bezgrešna ni neuništiva pa tako ni vaši uređaji neće trajati vječno. Ipak, unatoč tome, prema njima i podacima koje pohranjujemo na te uređaje često se odnosimo veoma nemarno.

Sve dok se ne dogodi neka havarija - uređaj prestane raditi, izgubimo ga ili nam ga ukradu.

Danas je lakše nego ikad napraviti sigurnosnu kopiju važnih podataka s bilo kojeg uređaja. Dovoljno je izabrati neki od servisa pohrane u oblaku i učitati svoje podatke.

Za one posebno zaboravljive, postoje i aplikacije koje će same u određenim intervalima spašavati podatke i pohranjivati ih u oblak.

Nema više isprika ni suza.

Korištenje iste lozinke, uvijek i svugdje

Prosječan korisnik danas koristi barem desetak lozinki za različite usluge i račune. Međutim, uz stalno podsjećanje kako bi lozinke trebalo mijenjati svakih nekoliko mjeseci, postaje sve teže pamtiti te lozinke.

Stoga korisnici počnu 'reciklirati' lozinke i uskoro se dogodi da za nekoliko različitih usluga imaju istu lozinku. Lakše za zapamtiti, ali i za 'probiti'.

Da, smisliti i zapamtiti različite lozinke može biti prava tlaka, ali kad jednom smislite vlastiti sustav, bit će vam lakše.

Odaberite neku frazu koja će vam biti osnova i za svaku stranicu odnosno račun dodajte nešto karakteristično za tu stranicu. Primjerice, uzmete li za osnovu AcM3 i dodate tome 8F8 za Facebook (osam znakova u imenu i 8 umjesto slova B) lako ćete zapamtiti lozinku, a biti će je gotovo nemoguće razbiti.

Naravno, nemojte sad biti lijenčine i koristiti ovaj sistem. Smislite svoj!

Ne ažurirate sustav, aplikacije i ostale programe

Da, da. Znamo, konstantne obavijesti o ažuriranjima sustava, programa i aplikacija mogu izluditi svakoga. Ali ažuriranja su nužna.

Ne samo da tako uvijek imate najnoviju verziju koja je zasigurno bolja od one prethodne, već ažuriranjem osiguravate i stabilnost vlastitog sustava i dodajete još jedan sloj zaštite od neovlaštenog upada ili virusa.

Ukoliko vam je svakodnevno ažuriranje tlaka, odredite neko doba u tjednu kada ćete prepustiti automatiziranim sustavima da odrade ažuriranje umjesto vas. Onda kad znate da vam računalo ili mobilni telefon neće pretjerano trebati.

Bacanje stare opreme u smeće

Omiljeni miš otkazao je poslušnost i vrijeme je da ga se riješite? Ukoliko ga bacite u smeće, vjerojatno nećete počiniti veliki ekološki grijeh. No, učinite li to isto sa starim monitorom ili prijenosnim računalom, vjerojatno će vas 'ekološki duhovi' progoniti do kraja života.

Ne samo da različite računalne i elektroničke komponente mogu sadržavati tvari koje su opasne za okoliš i vaše zdravlje, već se možda mogu reciklirati.

U Hrvatskoj je zakonom propisano kako zbrinjavati i reciklirati električni i elektronički otpad. Specijalizirane tvrtke besplatno će doći po vaš 'otpad' i reciklirati ga ili zbrinuti na odgovarajući način.

Proguglajte i pronađite nalazi li se u vašoj blizini kakvo reciklažno dvorište ili tvrtka koja će preuzeti vaše staro računalo.

Na taj ćete način barem malo pripomoći zaštiti okoliša.

Dopisivanje za stolom ili u društvu

Sjedite na obiteljskoj večeri i ne ispuštate telefon iz ruku dopisujući se s prijateljem koji isto tako sjedi na obiteljskoj večeri. Razmjenjujete 'ratne' priče i kad u jednom trenutku podignete pogled svi vas prijekorno gledaju.

Da, imaju pravo. Ne samo da je slanje poruka za stolom nepristojno, već je i nepotrebno.

Ukoliko je nešto jako važno, ispričajte se, ustanite od stola, obavite telefonski razgovor ili napišite osobi da ste zauzeti i vratite se.

Ako vam je to teško postavite pravilo. Prvi tko takne svoj mobitel tijekom jela, pere suđe ili kuha sljedeći ručak.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!