18,7 MEGABITA U SEKUNDI

Najbrži pristup internetu ima Berkeley u Kaliforniji

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 21.04.2010 11:51
  • Objavljeno 21.04.2010 u 11:00
Brzi Internet

Brzi Internet

Izvor: Corbis / Autor: Alistair Baker/Corbis

Akamai Technologies je proveo mjerenje gradova s najvećom prosječnom brzinom pristupa internetu na svijetu, a prva tri mjesta su zauzeli američki gradovi

Amerikanci su u telekomunikacijama zadnjih godina počeli poprilično zaostajati za Europom, a kamoli tek za Japanom ili Južnom Korejom. Međutim, mjerenje najveće prosječne brzine pristupa internetu nekog grada postavilo je tri američka predstavnika na vrh top liste. Najbrži internet se može pronaći u Berkeleyu u Kaliforniji, čiji stanovnici internetu pristupaju prosječnom brzinom od 18,7 megabita u sekundi. Drugi grad na listi je Chapel Hill u Sjevernoj Karolini gdje se internetski sadržaji prikazuju prosječnom brzinom od 17,5 megabita u sekundi, dok je treći grad na listi Stanford u Kaliforniji, s prosječnom brzinom od 17 megabita u sekundi.

Nekima će možda imena ovih gradova biti poznata, a spominjanje drugih američkih gradova koji se nalaze na toj listi poput Durhama, Ithace, Ann Arbora ili College Stationa bi trebalo otkriti poveznicu među njima. Naime, u svakom od tih gradova nalazi se sveučilište, koje je uključeno u mjerenje brzine. Uglavnom se radi o sveučilištima s razvijenim istraživačkim odjelima. Opće je poznato da američke znanstvene institucije imaju izvrsne veze na internet, što baš i nije čudno s obzirom da su ga izmislile.

Akamai je priznao da su sveučilišta odgovorna za postojanje američkih gradova na toj listi. Nisu znali reći u kakvom je stanju komercijalna mreža kojom se pristupa internetu, ali ako se s liste izbace gradovi koji u sebi imaju sveučilišta, ne ostaje nijedan američki grad.

Sveučilišta nisu samo u SAD-u odgovorna za plasman pojedinih gradova visoko na Akamaijevoj top listi. Ista je stvar s Trondheimom u Norveškoj u kojem se nalazi Norveško znanstveno sveučilište i Oxfordom u Velikoj Britaniji. Zaključujemo da nam Akamai uopće nije dao na uvid kakvo je stanje komercijalnih mreža za pristup internetu i da akademske mreže nude daleko veće brzine pristupa od komercijalnih.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi