TEHNOLOGIJA U TURIZMU

Nagrađeni AR projekt dobit će nasljednike

12.02.2014 u 18:20

Bionic
Reading

3D AR Visual Portal, koji je nedavno pokupio nagradu UN-ove agencije za inovativnost u turizmu, prvi je takve vrste u Hrvatskoj, ali čini se kako neće biti i jedini

Projekt 3D AR Visual Portal, koji je osvojio prestižnu UNWTO-vu nagradu Ulysses za inovacije u istraživanju i tehnologiji u turizmu, predstavljen je u Ministarstvu turizma.

Projekt, prvi takvog tipa u Hrvatskoj, pripremili su i realizirali stručnjaci iz DSP Studija i Momentum Studija, uz financijsku podršku Ministarstva turizma i Turističke zajednice Šibenika.

'Ovo je vrlo vrijedna nagrada i izuzetan uspjeh hrvatskog tima. Veliko je priznanje kada osvojite nagradu UNWTO-a među svjetskom konkurencijom, a to je ujedno i izravan pokazatelj kako Hrvatska kreira svjetske trendove.

Ovo je inovativan projekt i svakako ćemo nastaviti koristiti njegove potencijale u prezentaciji naše kulturne baštine, ali i promociji Hrvatske kao moderne, inovativne i poželjne turističke destinacije', istaknuo je ministar turizma Darko Lorencin

Podsjećamo, nagradu Ulysess primio je Nenad Obrenović iz DSP Studija u sklopu posebne svečanosti UNWTO-a i međunarodnog sajma FITUR, održane prošlog mjeseca u Madridu.

'Naš projekt predstavlja spoj i primjenu suvremene tehnologije s turizmom. Proces realizacije je bio iznimno zahtjevan, ali konačni uspjeh projekta je rezultat napornog rada velikog tima ljudi.

Projekt svakako pridonosi dodatnom razvoju komunikacije na koju će se sve više oslanjati industrija oglašavanja', rekao je Obrenović koji je ujedno i autor scenarija digitalnog sadržaja projekta.

Osim Obrenovića, kreativni dio projektnog tima čine još Kristijan Mršić i Boris Hergešić iz Momentum Studija, koji su dizajnirali 3D modele.

Voditelj grupe kreatora i animatora Mršić je poručio: 'Projekt je specifičan zato što je tehnologija bila samo alat, dok smo naglasak stavili na sadržaj i kreiranje karaktera lika te precizno dočaravanje povijesnog vremena.'

Autori naglašavaju kako projekt predstavlja primjenu najsuvremenije tehnologije AR (augmented reality, proširene stvarnosti) u turizmu.

Projekt je realiziran u Šibeniku na tri lokacije – kod Meštrovićeva spomenika Juraju Dalmatincu, kod katedrale Sv. Jakova i kod UNESCO-ove spomen-ploče kulturne baštine.

Kako bi dobili virtualno vodstvo, korisnici samo moraju instalirati AR aplikaciju na mobilni telefon ili tablet i usmjeriti kameru uređaja prema AR lokaciji. U tom će se trenutku na zaslonu uređaja pojaviti virtualni 3D model Juraja Dalmatinca koji će korisniku pružiti sve zanimljive podatke i informacije.

Autori najavljuju kako će iz ovog projekta nastati niz novih, temeljenih na 3D tehnologijama, koji će isto tako biti jedinstveni u svijetu.