SAVJETI ZA PUTNIKE

Na odmoru s tabletom

14.12.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Koferi, putovnice, mobiteli, fotoaparati, a u posljednje vrijeme i tableti 'putuju' na odmor. No, kako ih koristiti dok ste u pokretu i daleko od kuće?

Otkako su se pojavili na tržištu, tableti bilježe sve veću popularnost. Posebice ih vole poslovni ljudi i putnici koji su u tabletu prepoznali dostojnu zamjenu za prijenosno računalo.

No, osim što su lakši i jednostavni za korištenje u zrakoplovu ili vlaku, tableti imaju i značajno izdržljiviju bateriju.

Kako su upravo tableti postali neizostavan dio prtljage velikog broja putnika, Lonely Planet dao je nekoliko savjeta kako 'odvesti' tablet na odmor.


Čemu služi tablet na putu?

Osim što ga se može iskoristiti kao i prijenosno računalo ili multimedijalni centar, tablet može postati i koristan vodič i suputnik. Brojne aplikacije, poput Forsquarea ili Urbanspoona, mogu poslužiti za pronalazak dobrog restorana u stranom gradu, dok aplikacije za online rezervacije poput Kayaka, Hipmunka ili Agode mogu olakšati rezervaciju hotela ili zrakoplovnog leta.

Također, brojne turističke zajednice nude putnicima besplatne aplikacije koje sadržavaju važne telefonske brojeve, ali i zanimljive podatke o mjestima na koja putuju.

Ukoliko je tablet opremljen GPS-om, može postati i uređaj za navigaciju i tako olakšati istraživanje nepoznatih odredišta.

Kako ostati u vezi?

Većina tableta opremljena je WiFi prijamnikom za pristup bežičnom internetu, a do besplatnog interneta najlakše je doći u hotelu. No, brojni gradovi diljem svijeta, ali i prijevozna sredstva poput vlaka ili autobusa, nude besplatan internet.

Ukoliko je pak tablet dolazi s opcijom za mobilni internet, treba obratiti pozornost na cijene roaminga. Često je jeftinije kupiti SIM karticu lokalnog operatera i iskoristiti je za surfanje u toj zemlji nego plaćati skupu cijenu međunarodnog roaminga.

U svakom slučaju treba provjeriti cijene prije kupovine ili početka korištenja usluge kako se ne bi iznenadili kad stigne račun.

Kako zaštiti tablet od oštećenja?

Vlasnici tableta najviše se boje dvije stvari - da će im se izgrepsti ekran tableta ili da će im pasti i oštetiti se.
Protiv ogrebotina najjednostavnija je zaštita zalijepiti prozirnu plastičnu foliju koju je moguće kupiti u gotovo svim trgovinama računalnom opremom.

Što se tiče zaštite od pada, najbolji je izbor zaštitna maska s poklopcem koji će ujedno štiti ekran kada se ne koristi. Najizdržljivije su maske napravljene od neoprena ili kože, dok bi trebalo izbjegavati 'futrole' kako ne bi došlo do oštećenja tableta prilikom uvlačenja ili izvlačenja.

A što je s lopovima?

Kao i sva druga računala, tableti su često na meti lopova. Stoga, tijekom putovanja prema tabletu se treba odnositi kao i prema bilo kojoj drugoj dragocjenosti.

Tablet bi trebalo nositi u torbi koja se može nositi s prednje strane tijela, kako bi uvijek bila na oku.

Ukoliko ga morate koristiti u javnosti, izaberite mjesto na kojem nije gužva i nema mnogo ljudi. Također, nemojte ga koristiti u javnom prijevozu kako se ne bi dogodilo da vam ga lopov istrgne iz ruke i istrči iz prijevoznog sredstva.

Najbolje je prije puta napraviti kopiju svih podataka s tableta, kako u slučaju krađe ne bi ostali i bez podataka i bez uređaja.

Apple za svoj iPad nudi i opciju 'pronađi moj uređaj', koja može biti veoma korisna ukoliko uređaj bude ukraden. Ne samo da locira uređaj, već omogućava i brisanje podataka na daljinu. Naravno, ukoliko je opcija omogućena prije krađe.

Osigurati tablet ili ne?

Neke police putnog osiguranja pokrivaju i osiguranje od krađe, gubitka odnosno oštećenja i vaše uređaje. To ovisi o osiguravajuće kuće i police osiguranja koja je uplaćena.

Ukoliko putujete s više vrednijih uređaja, trebalo bi razmisliti o dodatnoj polici osiguranja za njih.

Neke tvrtke pak nude osiguranje uređaja bez obzira nalazite li se kod kuće ili na putu.

Utječu li vremenski uvjeti na tablet?

Kao i kod svakog drugog uređaja s ekranom osjetljivim na dodir, ni tableti ne vole previše kišu i veliku vlagu. Također, smeta im ekstremna hladnoća. To ne znači da uređaj neće uopće raditi, već da će trajanje baterije biti skraćeno te da će vrijeme odaziva biti nešto sporije.

Osim toga, ukoliko koristite tablet po veoma vlažnom vremenu ili u prostorima gdje dolazi do nagle promjene temperature, može doći do kondenzacije unutar uređaja, što će prouzročiti više štete od same hladnoće ili kiše.