TRAŽILA JAVNOST

Na Facebooku ćemo uskoro (opet) moći koristiti pseudonime, ali...

02.11.2015 u 14:40

Bionic
Reading

Kako je posljednjih mjeseci Facebook oštrije počeo provoditi politiku uklanjanja anonimnih profila na svojoj mreži tako je raslo i nezadovoljstvo korisnika te mreže. Uz nešto 'kvaka', Facebook će ipak popustiti u zahtjevima za anonimnosti...

Kod potvrđivanja korisničkog računa, Facebook će sada zatražiti dodatno pojašnjenje korištenja imena. Time će mreža razumijeti razlog iza korištenja mogućih pseudonima, a čime će navodno bolje krojiti i mogućnosti za buduće nadogradnje i značajke.

Od korisnika koji pak označe druge račune da koriste lažno ime će se zatražiti dodatni razlog u 'prijavi'. Zanimljivo je da će ova promjena pravilnika o korištenju stvarnog imena imati utjecaja i na one koji masovno označavaju 'lažne' profile po mreži, čime se oteža i korištenje Facebooka korisnicima koji se ne predstavljaju lažno.


Alexh Schultz iz Facebooka je odgovorio na javno pismo vezano uz privatnost i važnost korištenja pseudonima, pravdajući pravilnik o korištenju stvarnih imena. Schultz tako navodi da podaci govore kako su zlostavljanja, maltretiranja i druge krajnje nezgodne stvari u najvećoj mjeri dolazili upravo s anonimnih profila. 'Osam puta je izglednije da su takve stvari počinili ljudi koji ne koriste svoje stvarno ime', piše Schultz.

'Ipak, svjesni smo da trenutni proces ne funkcionira baš za svakoga', dodao je, objasnivši spomenute točke gdje Facebook mora razumijeti zašto se korisnik odlučio na pseudonim i zašto netko prijavljuje određeni profil.

Facebook je pojasnio i kako više ne traži osobne iskaznice za potvrdu identiteta. 'Korisnici mogu potvrditi svoje ime s mnoštvom drugih stvari - računom za struju, bankovnim izvještajem, isječkom iz maila, karticom knjižnice ili nečim sličnim.'