25 GODINA

Na današnji dan registrirana prva .com domena

15.03.2010 u 07:44

Bionic
Reading

Upravo na današnji dan, 15. ožujka 1985. godine zaživjela je prva registrirana domena .com. Proizvođač računala Symbolics prva je kompanija koja je imala čast započeti online revoluciju

Sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća malo tko je uopće znao što su to domene, internet i sve pripadajuće tehnologije koje danas uzimamo zdrvao za gotovo. S druge strane, danas neku kompaniju gotovo da ne doživljavamo kao 'ozbiljnu' ako ne brine o svojoj online prisutnosti.

Tijekom cijele 1985. godine, kada je zaživjela prva .com domena, ukupno je registrirano šest domena, dok se danas svakoga dana registrira oko 100.000 novih.

Prema procjenama analitičara na internetu, postoji oko 86 milijuna 'aktivnih' domena, dok većina drugih, iako su registrirane, nikada ne zažive.

Obljetnicu prve registrirane .com domene istaknuo je i izvršni direktor kompanije Verisign Mark McLaughlin koji je izjavio 'da je malo tko prije 25 godina mogao sanjati u kojem smjeru će se razviti internet'. Jednako tako naveo je i neka svoja predviđanja o budućem razvoju. 'Smatram da će se u budućnosti promijeniti način na koji pristupamo online informacijama, preko osobnih računala i prijenosnih računala, a upravo glasovne naredbe, tj. upravljanje glasom, sadržavat će ključnu promjenu', dodao je McLaughlin.

Popis 100 prvih registriranih domena možete pogledati na ovoj adresi