DRUŠTVENE MREŽE

Musk se predomislio: Twitter je potiho poništio jednu oštru odluku

06.07.2023 u 15:15

Bionic
Reading

Društvena platforma opet dozvoljava gledanje objava bez prijave, a razlog je vjerojatno upravo pokrenuta konkurencija iz Mete

Nekoliko dana nakon što je Twitter odjavljenim korisnicima prestao prikazivati objave, ova zabrana je neočekivano poništena. Pristup tuđim profilima je, doduše, i dalje blokiran svim neprijavljenim korisnicima. Drugim riječima, makar možete vidjeti objavu, ne možete vidjeti biografiju korisnika, a ne možete niti pristupiti njihovom feedu. Pregledi tweetova, s druge strane, opet rade dijelu korisnika iMessagea.

Blokiranje pristupa objavama bila je, riječima Elona Muska 'privremena hitna mjera' kojom je kompanija pokušala zaustaviti internetske 'scrapere' koji sakupljaju masivne količine podataka ne bi li hranili AI modele. 'Toliko su nam pljačkali podatke da je počelo biti degrajuće za normalne korisnijke', napisao je.

Tvrtka je dala slično objašnjenje zašto je privremeno isto ograničila broj pročitanih tweetova u danu. U utorak je priopćeno da je taj potez, koji je uništio razne Twitterove aplikacije, poduzet kako bi 'otkrio i eliminirao botove i druge loše aktere koji štete platformi'. Twitter je dodao da su ograničenja brzine u tom trenutku utjecala na mali postotak korisnika.

Muskova društvena mreža više nema odjel za komunikacije, no javni tweetovi ponovno su postali dostupni svima u trenutku kad je Meta lansirala konkurenta Twitteru pod imenom Threads. Threads je, podsjetimo, dostupan od danas - ali ne i na području Europske unije, zaključuje Engadget.