PRVA POMOĆ

Mobiteli u ljetnim uvjetima

09.08.2010 u 13:41

Bionic
Reading

Vrućina u ovim ljetnim mjesecima ne pada teško samo nama - i elektronika je dosta osjetljiva na visoke temperature, direktne udare sunca i vodu pored koje ćemo potražiti osvježenje. Tim opasnim uvjetima će najviše biti izložen aparat koji stalno nosimo sa sobom – mobitel

Mobilni telefon svoju funkciju ispunjava tek kada je stalno uz nas pa u startu moramo biti spremni na činjenicu da će najviše biti izložen našoj okolini. Nudimo vam nekoliko savjeta kako sačuvati svoj mobilni telefon u zahtjevnim situacijama kao što su vrućine, voda i pijesak.

Mobiteli i sunce

Moderni telefoni velike snage proizvode dovoljno topline svojim radom pa nije uputno otežavati im posao ostavljajući ih na suncu. Svakako izbjegnite ostavljati telefon s ekranom okrenutim direktno ka suncu. Sunčeve zrake mogu oštetiti ekran u relativno kratkom roku. Izložite li ekran suncu i nađete ga potpuno crnog, nemojte odmah paničariti. Uklonite telefon sa sunca, ugasite ga i dajte mu vremena da se ohladi. Pokušajte ga ponovo upaliti, u većini slučajeva će se ekran vratiti u normalu i poučiti vas da se ekrani i jako sunce ne slažu dobro. U slučaju dužeg izlaganja suncu, lekcija bi vas mogla koštati i novog ekrana.

Posljedice mogu biti još veće ako je telefon ostao u automobilu direktno izložen suncu. Tada će se zagrijati na još višu temperaturu pa bi mogli stradati spojevi na elektronici, a u ekstremnim slučajevima i baterija može procuriti ili eksplodirati. Takvim uređajima više nema spasa pa telefon koji ostavljate u autu svakako spremite u pretinac za rukavice ili stavite negdje gdje neće biti direktno izložen suncu. Ne bi bilo loše ni ugasiti ga prije toga.

Mobiteli i pijesak

Kućišta mobilnih telefona su napravljena čvrstom spojena su tijesno, pa će teško propustiti sitna zrnca pijeska ili prašine u unutrašnjost, no to ne znači da su telefoni otporni na pijesak. Najviše su ugroženi konektori i tipke stoga bi bilo pametno izbjeći ostavljanje telefona direktno na pijesku. Nikako nemojte otvarati kućište baterije kada ste na plaži ili na nekom mjestu punom prašine i pijeska. Ima li telefon ikakve gumene pokrove za konektore, dobro ih namjestite preko otvora. Pametna odluka prije odlaska na ljetovanje bi bila kupnja nekakve gumene ili silikonske futrole za telefon koja će ga učiniti otpornijim na prašinu i pijesak, ali i na moguće padove.

Sitna zrnca pijeska na prstima ili u futroli mogu oštetiti ekran mobilnog telefona pa futrolu svakako kombinirajte sa zaštitnom folijom za ekran.

Telefon koji je završio u pijesku ili prašini najbolje je omotati u mekanu krpu ili ručnik te ga takvog odnijeti kući i očistiti usisivačem ili puhanjem komprimiranog zraka. Svako brisanje bi moglo rezultirati utiskivanjem prašine ili pijeska u sitne otvore na telefonu te njihovim grebanjem kućišta ili ekrana. U slučaju da su prašina ili pijesak prodrli u konektore, zvučnik ili mikrofon, razmislite o davanju telefona u servis na profesionalno čišćenje. Takva usluga uglavnom nije skupa, a može vam bitno produžiti vijek trajanja telefona.

Mobiteli i voda

Voda je najveći neprijatelj elektroničkih naprava pa tako i mobilnih telefona. Upadne li vam telefon u vodu, nećemo vam lagati, male su šanse da će preživjeti. No postoje neki koraci koji mogu povećati tu malu vjerojatnost preživljavanja. Prvo morate što prije dohvatiti taj telefon i izvući ga iz vode prije nego što ona prodre do zadnjeg mjesta unutar kućišta telefona. Još dok ga vadite nužno je odvojiti bateriju od telefona. Ako vam je telefon pao u slanu vodu, u ovoj fazi ćete ga sami morati uroniti u slatku vodu jer je ona daleko manje opasna za elektroniku nego slana. Slana voda će sušenjem ostaviti sol i minerale koji će brzo uništiti delikatnu elektroniku i njene spojeve.

Mokar telefon je bolje sušiti usisivačem nego fenom. Fen može pogurati vodu na mjesta gdje nije uspjela sama doći. Telefon valja tako sušiti barem 20-ak minuta, a onda bi ga bilo mudro ostaviti u nečemu što će izvlačiti vlagu, na primjer zdjeli riže.

Nakon cjelonoćnog izvlačenja vlage pokušajte spojiti bateriju i upaliti telefon - ako se telefon ne upali pokušajte ga spojiti na punjač i upaliti ga bez baterije. Možda je baterija nastradala više od samog uređaja.

Ako ništa od ovoga ne uspije, pokušajte odnijeti telefon u servis, stručno osoblje ga možda uspije spasiti. Nipošto nemojte skrivati činjenicu da je telefon pao u vodu jer svi moderni telefoni u kućištu imaju indikator koji će serviseru pokazati da je telefon bio u vodi.