NISU ZRELI

Mobitele s preklopnim zaslonima nećemo vidjeti prije 2019.

06.04.2017 u 13:49

Bionic
Reading

Čini se kako su glasine prema kojima u Samsungu planiraju predstaviti nove uređaje s preklopnim zaslonima tijekom ove godine pretjerane. U Samsung Displayu ne očekuju kako će takvi uređaji postati dostupni bar još dvije godine

Kako prodaja postojećih modela pametnih telefona sa zaslonima bez obruba ide dobro, u Samsungu vjerojatno neće naročito žuriti s ponudom modela s preklopnim zaslonima, već će više vremena posvetiti istraživanju i razvoju.

'Tehnologija preklopnih zaslona sazrijet će oko 2019. godine', prenosi Neowin riječi glavnog inženjera u Samsung Displayu Kima Tae-woonga.

Nedavno predstavljeni Galaxy S8 i S8+ opremljeni su zakrivljenim zaslonima koji se 'prelijevaju' preko lijevog i desnog ruba uređaja.

Prema procjeni analitičara Chung Won-seoka iz tvrtke HI Investment and Securities, Samsung trenutno ubire 20 posto operativnog profita sa zaslonima bez obruba. Kad potražnja za njima padne, preklopni zasloni bit će idući adut. 

Tehnološki divovi, među kojima je bio i Samsung, zadnjih su godina najavljivali skori dolazak uređaja s preklopnim zaslonima. Unatoč tome, oni su još uvijek u domeni znanstvene fantastike i konceptualnih videa.

Nedavno je otkriveno kako je Microsoftu odobren patent za preklopne uređaje, što je ponovno potaklo nagađanja kako će dugo očekivani mobitel Surface, koji bi se u prodaji trebao pojaviti iduće godine, doći baš u takvom obliku.  

Samsungov razvojni plan iz 2013. predviđao je izradu fleksibilnih preklopnih uređaja do kraja 2015. ili početka 2016. U studenom 2014. u Samsungu su još uvijek planirali izbaciti na tržište takav uređaj do kraja iduće godine.

Očito je kako stvari nisu pošle po planu te kako Samsungove inženjere čekaju izazovi koje treba svladati. Prema navodima iz Samsung Displaya, prvo trebamo očekivati uređaje koje će biti moguće preklopiti jednom, pa tek potom one koje će biti moguće preklopiti više puta.

Više: Neowin