nove perjanice

Galaxy S8 i S8+ su stigli, ali ne i Note 8

29.03.2017 u 20:07

Bionic
Reading

Da, novi 'beskonačni zaslon i moćniji procesor' su tu. No puno je zanimljivije to što Samsung želi svoje nove top modele pametnih telefona pretvoriti u daljinske upravljače za internet stvari

Nova perjanica dostupna je u kućištu od stakla i aluminija, bez oštrih kutova, u dva izdanja: S8 s OLED zaslonom dijagonale 5,8 inča (14,7 centimetra) i razlučivošću 2.960 puta 1.440 piksela (570 ppi) i S8+ sa zaslonom dijagonale 6,2 inča (15,7 cm) iste rezolucije i gustoćom od 529 piksela po inču. 

Dimenzije S8 su 148,9 puta 68,1 puta osam milimetara. Teži 155 grama. Njegov veći brat broji 159,5 puta 73,4 puta 8,1 mm i 173 grama.

Predstavljanje Galaxyja S8 i S8+ Izvor: Reuters / Autor: BRENDAN MCDERMID

Glavni novitet je 'beskrajan' (Infinity) zaslon koji se proteže cijelom njihovom površinom sprijeda i prelijeva se na lijevi i desni brid. Takav pristup, kako je rekao viši dopredsjednik za strategiju proizvoda i marketing u američkom ogranku Samsunga Justin Denison tijekom predstavljanja, omogućava omjer zaslona veći nego na bilo kojem drugom pametnom telefonu. 

To su postigli smanjivanjem i preraspodjelom komponenti. Zato je sa zaslona uklonjena tipka Home, koja je postala virtualna i trebala bi na dodir reagirati kao da je fizička, a čitač otiska prsta prebačen je na stražnju stranu uređaja, u ravnini s bljeskalicom i kamerom.

Denison je ustvrdio kako zaslon Infinity omogućuje sveobuhvatnije iskustvo gledanja videosadržaja, olakšava multitasking, smanjuje potrebu za skrolanjem.

Posebna futrola za Galaxy S8 i S8+ omogućit će postavljanje mobitela u uspravan ili vodoravan položaj za lakše gledanje. Prvi su, ustvrdio je Samsungov predsjednik poslovanja mobilnih komunikacija DJ Koh tijekom prezentacije, koji su dobili su certifikat Mobile HDR Premium udruženja UHD Alliance. 

Zasloni na novim modelima dolaze sa značajkom Always-On. Zaštićeni su Corningovim staklom Gorilla 5. 

Galaxy S8 i S8+ uvode novo doba dizajna pametnih telefona i fantastične nove usluge otvarajući nove načine na koje se može iskusiti svijet. Oni predstavljaju ostvarenje našeg zavjeta vraćanju povjerenja naših korisnika redefinirajući mogućnosti sigurnosti i označavajući prekretnicu u naslijeđu Samsungovih pametnih telefona.

Galaxy S8 i S8+ pokreće novi 10-nanometarski čipset, prvi takav u mobilnoj industriji, kažu u Samsungu. Nije puno više rečeno o njemu, osim da bi trebao biti 10 posto brži u odnosu na prethodnike (grafički procesor i do 21 posto) te trošiti manje energije. Vjerojatno će na naše tržište biti pušten osmojezgreni Samsungov procesor Exynos (2,35 GHz + 1,9 GHZ).

Opremljeni su prednjom kamerom s osam megapiksela, otvorom blende f/1.7  i autofokusom Smart. 

Stražnja kamera Dual Pixel dolazi s istim otvorom blende i 12 megapiksela, procesorom multi-frame koji spaja više snimljenih fotografija u jednu, tehnologijom protiv zamućivanja i poboljšanom obradom slike te bolje snimke pri slabom svjetlu. Uz čitač otiska prsta, Galaxy S8 i S8+ imaju biometrijski senzor za očitavanje rožnice te značajku prepoznavanja lica. 

Baterije su kapaciteta 3.000, odnosno 3.500 mAh. Podržavaju brzo bežično punjenje. Oba mobitela sadrže gigabitnu LTE i gigabitnu WiFi pripremu, uz podršku za prijenos podataka brzinom do 1 Gbps (Cat 16 za LTE) te Bluetooth 5.0 s podrškom za streaming na do dva uređaja. Ugrađenu memoriju bit će moguće proširiti karticom microSD do 256 GB. Otporni su na prašinu i vodu (IP68). 

Operativni sustav je Android 7.0 Nougat.

Galaxy Note 8 nisu spominjali, ali više govornika nije propustilo priliku naglasiti kako im je kvaliteta izrade važna. S8 i S8+ navodno su prošli najzahtjevnije sigurnosne testove dosad koji 'idu daleko iza prihvaćenih industrijskih standarda'. DJ Koh je u jednom trenutku rekao kako su 'ponizno učili iz svojih grešaka'.

Bixby je digitalni asistent koji prepoznaje kontekst i uči od vas 

Digitalni asistent Bixby je inteligentno sučelje koje uči i razvija se kako bi se prilagodilo vašim potrebama, rekao je Sriram Thodla, viši direktor za umjetnu inteligenciju i internet stvari u Samsungu America.

Ne samo što razumije kontekst, već i zna što se događa na zaslonu te može povezati i uskladiti rad različitih značajki - glasovnog upravljanja i zemljopisnih karata, recimo. Kad se nađe u nedoumici, tražit će od vas dodatne informacije, a moći će vas i uputiti do restorana i drugih zanimljivih lokacija u vašoj blizini. 

Ima zasebnu tipku za aktivaciju. Bit će ga moguće koristiti za upravljanje uslugama i aplikacijama jednostavnim glasovnim, dodirnim i tekstualnim naredbama. 

Također, bit će moguće koristiti ga za kupnju. Bit će dovoljno snimiti objekt koji želite kako bi ga prepoznao i našao trgovinu partnera u kojoj ga možete kupiti. 

Samsung Galaxy S8 and S8+: Official Introduction Izvor: Društvene mreže / Autor: Samsung Mobile

Informacije koje smatra korisnim prikupljat će i prikazivati na jednom mjestu ističući one koje smatra relevantnim za određeno doba dana i mjesto gdje se nalazite. Što ga više koristite, to bi trebao postajati bolji. 

Novi Gear VR s daljinskim upravljačem i Oculusovom tehnologijom dobio je Bluetooth kontroler sa senzorom pokreta za interakciju u 360 stupnjeva. Za njega stiže hrpa novog sadržaja - Ghost in the Shell, nove Oculusove igre, svakodnevni sadržaj na web-odredištima BuzFeed i Now This i streaming uživo koncerata i drugih događanja, između ostalog. 

Novo izdanje kamere Gear 360 može snimati video razlučivosti 4K u 360 stupnjeva te snimati fotografije od 15 megapiksela, a dobilo je i novu ručku.

Samsung Dex je dock pomoću kojeg S8 i S8+ možete pretvoriti u stolno računalo, slično kao i Microsoftov Continuum. Tijekom predstavljanja imali smo prilike vidjeti kako Samsungov službenik popravlja prezentaciju i šalje ju e-poštom. 

Daljinski upravljač za život

No glavne Samsungove ambicije kreću se, čini se, drugim smjerom. U južnokorejskom divu žele da njihove nove perjanice postanu uređaji kojima upravljate svim ostalim pametnim uređajima u domaćinstvu (ako su Samsungovi, naravno). 

Uz pomoć aplikacije Samsung Connect moći ćete pokrenuti uređaje iz domene interneta stvari i njima upravljati. Konfiguracija bi se trebala sastojati od samo tri koraka. Bit će to daljinski upravljač za život, rekao je Thodla. 

Samsung želi stvoriti sustav u kojem je moguće svim povezanim uređajima upravljati glasom na jednom uređaju. Tome bi trebao pomoći i Connect Home, kućni IoT/Wi-Fi usmjerivač (ruter) koji je također najavljen tijekom predstavljanja.

Galaxy S8 i S8+ dolaze s poboljšanom uslugom Health, koju aktivno upotrebljava 60 milijuna korisnika mjesečno, a 11 milijuna korisnika upotrebljava je svakodnevno, moglo se čuti tijekom prezentacije. Na tržištu Sjedinjenih Država uključivat će telezdravstvo, a drugdje će biti dostupan i osobni trening. 

Značajka Samsung Pay trebala bi ih pretvoriti u digitalne novčanike, uz pomoć 870 bankovnih partnera diljem svijeta. Dosad je putem te značajke obrađeno više od 240 milijuna transakcija. 

Značajka Samsung Pass trebala bi omogućiti lakše logiranje u Facebook i druga web-odredišta, ali i u financijske servise (zahvaljujući biometrijskoj podršci i softveru Knox). 

Uz Galaxy S8 i S8+ dolaze i slušalice tvrtke AKG u vlasništvu tvrtke Harman, s hibridnim kanalom za eliminaciju vanjske buke i bit će napravljene od posebnog materijala - kombinacije metala i tkanine. Inae koštaju 99 dolara.

Galaxy S8 i S8+ na europskom tržištu će se naći u slobodnoj prodaji od 28. travnja, sedam dana nakon SAD-a, u ukupno pet boja: crna, siva, zlatna, plava i srebrna. 

Prednarudžbe za Galaxy S8 i S8' u Hrvatskoj počinju od 29. ožujka. Učinite li to do 19. travnja, uređaj će biti isporučen do osam dana prije no što postane dostupan u trgovinama.