JEDVA ČEKAMO

MIT ima trik za brže učitavanje web stranica

15.03.2016 u 12:23

Bionic
Reading

Na poznatom tehnološkom sveučilištu osmislili su jednostavan način kako za trećinu ubrzati učitavanje internetskih stranica i nazvali ga Polaris

Učitavanje web stranice neobično je složen posao. Nakon što lupite Enter po unosu URL-a ili kliknete na poveznicu vaš se web preglednik baca na posao, prikupljajući niz objekata: HTML datoteka, JavaScripta, slika i tko zna što još sve.

Svaki od tih objekata biva procijenjen i dodan stranici koju gledate. No, ta procjena ponekad znači kako mora povući druge, objekte koji zavise o već povučenim, a web preglednik ne zna na što sve mora računati dok ne povuče prvi objekt.

Kad bi znao mogao bi povući više datoteka odjednom, što bi smanjilo potrebu za komunikacijom s poslužiteljem, pa time i vrijeme učitavanja web stranice.

Tu u priču ulazi MIT-ov Polaris, razvijen u Laboratoriju za računalne znanosti i umjetnu inteligenciju, koji bilježi sve ovisnosti i međuovisnosti na web stranici te ih povezuje u grafikon kojeg preglednik može upotrijebiti za učinkovitije preuzimanje elemenata stranice.


Napisan je u JavaScriptu, što znači kako ga je moguće pridodati bilo kojem web odredištu, ukoliko ga se smjesti na odgovarajući server kako bi se automatski aktivirao pri svakom učitavanju stranice - kao i korišten s nepromijenjenim preglednicima. No, istraživači se nadaju kako će s vremenom postati standardnim sastavnim dijelom preglednika.

Na MIT-u su sustav testirali na 200 raznovrsnih web stranica, među kojima su ESPN, Weather.com i Wikipedia. U prosjeku su postigli 34 posto brže učitavanje nego sa standardnim web preglednikom.

Predstavit će ga tijekom simpozija USENIX.

Više:Gizmodo