TREĆA GENERACIJA

Mislite da su ultrazoom kamere glupost? Sonyjev RX10 III će vam 'otvoriti oči'

30.03.2016 u 17:17

Bionic
Reading

Dugo vremena na ultrazoom klasu fotoaparata se gledalo kao na nešto puno kompromisa. Rezultirajuće slike tek su u posljednje vrijeme postale više no solidne na 'oba kraja' optike, a Sony je trećom generacijom modela RX10 odlučio još više gurnuti stvari prema naprijed. Sony RX10 III tako donosi opaki 24-600mm f/2,4-f/4,0 objektiv uparen s 1-inčnim senzorom i stabilizacijom slike

Zahvaljujući posebnoj tehnologiji izrade senzora, zapisivanje i obrada podataka su značajno brži. U praksi to znači da ovaj aparat može snimati super slow motion materijal pri gotovo 1.000 sličica u sekundi, a tu je i mogućnost stalnog snimanja foto materijala pri 14 zapisa u sekundi. Ljubitelji dobrog video materijala također mogu doći na svoje, jer Sony tvrdi da je korištenjem ovog 20-megapikselnog senzora uspješno eliminirao tzv. rolling shutter efekt.

Spomenuti senzor uparen je s BIONZ X procesorom slike, a Sony tvrdi da je i na najvišoj podržanoj ISO osjetljivosti (ISO 12800) osigurana niža razina šuma. To je posebno bitno za one koji će svoj materijal snimati na tele-kraju objektiva. Za pomoć pri snimanju stabiliziranog videa i statičnih fotografija pomoći će integrirani napredni sustav za stabilizaciju slike.


4K video RX10 u svom trećem izdanju 'probavlja' više no dobro, barem na papiru. Ovaj fotoaparat snima video u XAVC S formatu uz puno očitanje piksela, a zahvaljujući oversamplingu korisnici mogu računati s krajnje oštrim i jasnim prikazom snimljenog sadržaja, bez nazubljenih rubova ili moire efekta. Kako to izgleda moguće je vidjeti u nastavku:

Sve ovo ima i svoju cijenu pa će RX10 III u Europi koštati 1.600 eura, kad se u travnju pojavi na tržištu. Naravno, pri tom valja imati na umu da aparat ipak stiže s vrlo, vrlo opakim objektivom, iako će za stvarno stanje valjati pričekati na prve testove.