NEUSTRAŠIVI FELIX

'Mislio sam samo kako da se vratim živ'

15.10.2012 u 14:31

Bionic
Reading

Austrijanac Felix Baumgartner svojim je jučerašnjim skokom s visine od 39 km postavio cijeli niz rekorda

Poletio je na najveću visinu balonom, skočio je s dosad najveće visine, postigao je brzinu od 1.324 km na sat postavši prvi čovjek koji je bez posebne letjelice ili motora probio zvučni zid i, konačno, oborio je rekord na YouTubeu – uživo ga je gledalo više od osam milijuna ljudi.

Poruka objavljena na stranici YouTubea potvrdila je posljednji uspjeh: 'Čestitamo Felixu Baumgartneru i cijelom timu Red Bull Stratos na uspješnoj misiji te na ostvarenom rekordu najgledanijih livestream filmova na YouTubeu.'

Nakon skoka Austrijanac je rekao: 'Znam da me cijeli svijet gledao; volio bih da su mogli vidjeti ono što sam ja vidio. Ponekad morate otići uistinu visoko da biste vidjeli koliko ste maleni… Kada stojite tamo na vrhu svijeta,postanete tako ponizni da ne mislite ni na kakvo rušenje rekorda niti na prikupljanje znanstvenih podataka. Samo se želite vratiti živi.'

Skok je trajao devet minuta, od čega je pola bilo u slobodnom padu. Tijekom prvog dijela leta kontrolori misije su se zabrinuli jer se činilo da se Baumgartner nekontrolirano vrti.

'Dok sam se okretao, prvih 10, 20 sekundi nisam razmišljao o mogućnosti da ću umrijeti, no bio sam razočaran jer sam mislio da neću oboriti rekord. Uložio sam sedam godina svog života u to', rekao je.

Nije osjetio brzinu

Baumgartner kaže da je teško opisati let brži od zvuka jer ga čovjek u odijelu pod pritiskom ne osjeća – ni brzinu zraka ni probijanje zvučne barijere. 'Bez referentnih točaka ne znate ni koliko brzo letite', objasnio je.

Četrdesettrogodišnji Austrijanac, bivši specijalac s više od 2.500 padobranskih skokova, u nedjelju se uspeo na rub stratosfere balonom punim helija, velikim poput nebodera od 55 katova. U jednom se trenutku zabrinuo jer mu se dah u kacigi maglio iako je trebala biti grijana. Postojala je opasnost da se njegovo odijelo probije prilikom izlaska iz kapsule, čime bi se izložio nedostatku kisika, niskom tlaku i temperaturi od gotovo -57 stupnjeva Celzijevih. U takvim uvjetima u njegovoj bi se krvi oslobodili smrtonosni mjehurići. Na sreću, ništa od toga nije se dogodilo.

Baumgartner kaže da se nakon ovog pothvata namjerava posvetiti gašenju požara helikopterom i inspiriranju mladih naraštaja.

'Za četiri godine volio bih biti na mjestu Joea Kittingera - da me neki mladić pita za savjet kako da sruši moj rekord', rekao je.

Bivši američki pilot, umirovljeni pukovnik američkih zračnih snaga Joseph William Kittinger II (84), koji je 1960. i sam rušio rekorde svojim skokovima iz visine, bio je u ovoj misiji ključni Baumgartnerov savjetnik.