PLESNI OBRAČUN

Microsoft opet u napadu na MacBook Air

03.11.2014 u 14:37

Bionic
Reading

Nakon niza promo uradaka kojima je Microsoft svoj Surface uspoređivao s Appleovim tabletima i prijenosnicima, na red je opet došla runda s prijenosnim računalima. Ipak, ovaj put nije riječ o promociji Surfacea, već je za novi napad na MacBook Air poslužilo hibridno računalo Lenovo Yoga 3 Pro

Za početak video usporedbe, Microsoft navodi kako je Lenovo Yoga 3 Pro četiri milimetra tanji od Aira, a pri tom pruža i više funkcionalnosti. Naravno, riječ je o svojevrsnom 'potpisu' Yoga linije računala, čiji se ekrani mogu potpuno zaokrenuti te stvoriti među ostalim i (ponešto nezgrapan) tablet.

Iako video plesnog okršaja dva uređaja završava s 'Game Over' za MacBook Air, stvari su nešto kompliciranije - i nepovoljnije po prijenosnik s Windows operativnim sustavom. No, za početak valja pogledati video ponešto šaljivog karaktera:

Microsoft opet u napadu na MacBook Air


Osim dimenzija, Lenovo Yoga 3 Pro je i nešto manje mase u odnosu na 13-inčni MacBook Air (1,34 kilograma/1,22 kilograma). Yoga ima i kudikamo bolji ekran, s razlučivosti od 3.200 puta 1.800 piksela i mogućnosti upravljanja dodirom, dok je Air 'zaglavio' na 1.440 puta 900 piksela već duže vremena. Ipak, upravo zahvaljujući nižoj razlučivosti, na Air se danas gleda kao na vrhunski prijenosnik - ako ni radi čega drugog, onda radi impresivnog trajanja baterije (do 12 sati pregledavanja web sadržaja!). Yoga 3 Pro opako kaska u tom pogledu, jer je u brojnim testovima izvukla svega četiri do pet sati.

Yoga 3 Pro plesnu bitku tehnički gubi u još jednom segmentu, možda onom najbitnijem za krajnjeg korisnika - cijeni. Početna cijena 13-inčnog MacBook Air prijenosnika je 999 dolara, dok Yoga 3 Pro počinje s 1299 dolara.

U konačnici, Yogu će svakako nabaviti potrošači koji će prednosti tog prijenosnika staviti na prvo mjesto, a teško je reći i da Appleu ne ide u svijetu računala. Prema analizi IDC-a, odnedavno je kompanija iz Cupertina ušla u prvih pet svjetskih proizvođača računala.