DOGODILO SE!

Microsoft od Nokije kupio odjel mobitela!

Bionic
Reading

Puno se o tome spekuliralo, a sad se i dogodilo: Microsoft je od Nokije kupio odjel 'Uređaji i servisi', za što je iskrcao 7,2 milijarde dolara (oko 42,5 milijarde kuna)

Microsoft je time preuzeo najvećeg proizvođača hardvera za mobilnu platformu Windows Phone.

Posao akvizicije trebao bi biti završen u prvom kvartalu 2014., kada će Microsoft Nokiji isplatiti 3,79 milijardi eura (oko 28,5 milijardi kuna) za odjel koji se bavi mobitelima te 1,65 milijardi eura (oko 12,3 milijarde kuna) za Nokijin paket patenata. Naravno, akviziciju još moraju odobriti dioničari Nokije i tržišni regulatori, piše Gadgeterija

Microsoft i Nokia navodno su u pregovorima već neko vrijeme, a tijekom lipnja svi dogovori su propali jer se kompanije nisu mogle dogovoriti oko uvjeta koji im odgovaraju. Sada je stvar zgotovljena, a zaposlenike Microsofta o akviziciji e-mail porukom obavijestio je za sada još uvijek izvršni direktor kompanije Steve Ballmer

Pročitajte još:

Što će Nokia nakon što Microsoft kupi odjel njenih mobitela?

Više ni jedan jedini pametni telefon na tržištu neće nositi naziv Nokia


Povijest Microsofta i Nokije u jednostavnoj infografici

Osim samog odjela Uređaji i servisi Microsoft će pod svoje okrilje od Nokije preuzeti i 32 tisuće zaposlenika, a među njima i povratnika u svoje redove Stephena Elopa

Prema podacima analitičara IDC-a iz drugog kvartala ove godine, na tržištu pametnih telefona i dalje dominira mobilna platforma Android koja ima udio od 79,3 posto.

Slijedi Appleov iOS s udjelom od 13,2 posto, a na trećem mjestu smjestio se Windows Phone s udjelom od tek 3,7 posto. Preuzimanjem Microsofta sigurno je da će brend Lumia dobiti dodatan poticaj, no ne računaju samo na ovoj komponenti u taboru softverskog diva.

Oslanjaju se i na uspješni Nokijin serijal mobitela Asha koji su među najprodavanijima na tržištu 'običnih' mobitela, pogotovo u zemljama u razvoju.

Microsoftovo preuzimanje Nokije u brojkama:

- transakcija vrijedi 7,2 milijarde dolara, od čega je pet na samo poslovanje, a ostatak na intelektualna prava

- Nokia u vlasništvu ima oko 8.500 dizajnerskih patenata te oko 30 tisuća drugih patenata i zahtjeva za patentiranje

- 32 tisuće djelatnika Nokije prijeći će u Microsoft, 18.300 direktno je uključeno u proizvodnju; 56 tisuća ostaje u Nokiji

- tijekom drugog kvartala 2013. tržištu je isporučeno 8,7 milijuna mobitela Windows Phone, što je tržišni udio od 3,7 posto

- iznad 10 posto udjela na tržištu Windows Phone ima u devet zemalja

- Nokijjin udio u ukupnom broju isporuka Windows Phone mobitela iznosi 81,6 posto

- dosadašnja zarada Microsofta na mobitelima Windows Phone prosječno iznosi 10 dolara (oko 60 kuna), no sada bi se brojka trebala popesti na 40 dolara (oko 240 kuna)

- 2007. Nokia je držala 49,4 posto tržišta, u jesen prošle godine ta brojka iznosila je 4,3 posto

Nezadrživ pad

Nokia, nekoć neprikosnoveni lider na tržištu mobilnih telefona, zapala je posljednjih godina u financijske probleme jer je izgubila tržišni udio zbog velikog uspjeha pametnih telefona Samsunga i Applea.

Godine 2011., Nokia je sklopila partnerstvo s Microsoftom o korištenju njegova softvera za mobilne uređaje Windows Phone, a iste godine na čelo kompanije iz Microsofta dolazi Stephen Elop.

Kako bi poboljšao financijsku poziciju finske kompanije, Elop je posljednjih godina smanjio broj zaposlenih za više od 20 tisuća, a početkom ove godine ukinuo je i isplatu dividende. No ni to nije vratilo Nokiju na ranije tržišne pozicije.

Nedavno je Nokija izvijestila da je njezina prodaja mobitela u drugom tromjesečju pala za 27 posto, a u posljednjih devet tromjesečja njezin je gubitak iznosio više od pet milijardi eura (oko 37,5 milijardi kuna).

Elop umjesto Ballmera?

Predsjednik Nokije Risto Siilasmaa privremeno će preuzeti dužnost izvršnog direktora Nokije dok se ne pronađe nova osoba za to mjesto.

'Ovo je odvažan korak u budućnost - dobitno rješenje za zaposlenike, dioničare i kupce obiju kompanija. Povezivanjem tih sjajnih ekipa ubrzat će se rast Microsoftova udjela i dobiti u mobilnom poslovanju te će se povećati razvojne mogućnosti kako za Microsoft tako i za njegove partnere u cjelokupnom poslovanju', kazao je u priopćenju Steve Ballmer, izvršni direktor Microsofta, koji je nedavno najavio odlazak u mirovinu u roku od godine dana.

Kao jedan od favorita za njegova nasljednika navodi se upravo Stephen Elop.

Microsoft, najveći svjetski proizvođač softvera, i sam vodi borbu kako bi ostao relevantan na tržištu, jer se potrošači sve više odmiču od osobnih računala s Windowsovim softverom i okreću mobilnim uređajima Applea i drugih proizvođača.

Google i Facebook pak brzo napreduju u području društvenih mreža i online oglašavanja, u kojima je pozicija Microsofta i dalje vrlo slaba.