EKSPERIMENT

Microsoft je pobacao 864 servera u more, znate li zašto?

08.06.2018 u 14:58

Bionic
Reading

Više stotina web poslužitelja našli su se na dnu oceana blizu otoka Orkney kod Škotske. Poslužit će kao probni podvodni podatkovni centar

U sklopu projekta Natick, inicijative kojom se traži ekološki održive načine vođenja velikih računalnih podatkovnih centara, Microsoft je pored otoka Orkney kod Škotske u more istovario 864 web poslužitelja koje namjerava pretvoriti u podatkovni centar.

Projekt Natick: Microsoftov podvodni podatkovni centar Izvor: Microsoft / Autor: Scott Eklund/Red Box Picture

Prva faza projekta Natick krenula je 2014. godine. U Microsoftu su izgradili mali podvodni podatkovni centar snagom ekvivalentan otprilike 300 stolnih računala i bacili ga u ocean u veljači 2016. kako bi provjerili može li tako funkcionirati. Radio je gotovo četiri mjeseca, pa je na red došla druga faza.

U zapečaćenom podvodnom plovilu veličine standardnog brodskog kontejnera našlo se 864 serverea u 12 polica. Trebali bi funkcionirati bez ikakvog održavanja idućih pet godina. U Microsoftu očekuju kako će takav podatkovni centar biti energetski učinkovitiji i omogućiti brže prijenose podataka.

Kako će biti hlađeni vodom oceana tijekom cijele godine, što je problem svih velikih podatkovnih centara, troškovi održavanja bi trebali biti niži. Ujedno smatraju kako će omogućiti brži pristup uslugama online te kako će ih biti moguće napajati energijom vjetroelektrana.

Microsoft tests Project Natick, self-sustaining underwater datacenter Izvor: Društvene mreže / Autor: Microsoft Research

Ovaj će podatkovni centar biti pod nadzorom tijekom idućih 12 mjeseci. Bit će praćeni parametri kao što su potrošnja energije, razina vlažnosti u plovilu i temperature.

Microsoft je, u suradnji s Facebookom i španjolskim telekomom Telxius, prošle godine ušao u projekt Marea s ciljem polaganja kabela dugog 6.600 kilometara od plaže Virginia u Sjedinjenim Državama do grada Bilbaa u Španjolskoj. Taj bi podvodni kabel trebao omogućiti prijenos podataka brzine do 160 terabita u sekundi, piše Next Web.