DUH PROŠLOSTI

Microsoft duguje gotovo 30 milijardi dolara poreza

12.10.2023 u 12:40

Bionic
Reading

U softverskom divu iz Redmonda namjeravaju osporiti navode američke Porezne uprave i tvrde kako je dug barem deset milijardi USD manji

Američka Porezna uprava obavijestila je Microsoft da duguje zaostale poreze u iznosu od 28,9 milijardi američkih dolara, plus kazne i kamate, za razdoblje od 2004. do 2013.

Taj je podatak izašao na svjetlo dana zahvaljujući podnesku poslanom američkom regulatornom tijelu Securities and Exchange Commission (SEC).

Microsoftov korporativni potpredsjednik za poreze i carine diljem svijeta Daniel Goff reagirao je na te tvrdnje u objavi na blogu. Naveo je kako je ta tvrtka promijenila svoju korporativnu strukturu i praksu od godina obuhvaćenih revizijom. 'Pitanja koja postavlja Porezna uprava relevantna su za prošlost, ali ne i za našu sadašnju praksu', istaknuo je Goff.

Prema njegovu mišljenju, predložene prilagodbe Porezne uprave ne odražavaju iznose koje je tvrtka platila prema Zakonu o smanjenju poreza i zapošljavanju (Tax Cuts and Jobs Act). Stoga bi sporni ukupni iznos duga mogao biti i za do deset milijardi USD manji.

Uz to, Microsoft tvrdi da se Porezna uprava ne slaže s načinom na koji je Microsoft raspodijelio dobit na međunarodnoj razini. Iz softverskog diva u Redmondu najavili su kako namjeravaju 'energično osporiti' tvrdnje poreznika. Ne očekuju kako će spor biti riješen tijekom narednih 12 mjeseci.

Microsoft je nedavno izašao kao pobjednik u sporu s drugom regulatornom agencijom, Federal Trade Commission, kojim je tražena preliminarna zabrana najavljenog preuzimanja Activision Blizzarda za 68,7 milijardi USD. Očekuje se kako će ugovor o akviziciji biti zaključen 13. listopada, piše Verge.