TRAŽI SE BRZ ODGOVOR

EU pita korisnike treba li stisnuti Apple i Microsoft zbog monopola

10.10.2023 u 09:48

Bionic
Reading

Regulatorna tijela Europske unije zadužena za borbu protiv monopola poslala su upit korisnicima Applea i Microsofta kako bi doznala trebaju li i te dvije tvrtke potpasti pod nova stroga pravila

Upit se konkretno odnosi na Microsoftovu tražilicu Bing i Appleovu aplikaciju iMessage.

Europska komisija je u rujnu otvorila istrage kako bi procijenila trebaju li Microsoftov Bing, Edge i Microsoft Advertising, kao i Appleov iMessage biti predmet Zakona o digitalnim tržištima.

Istrage su uslijedile nakon što su tvrtke pokušale osporiti ocjenu Unijinog regulatora tržišnog natjecanjam prema kojoj te usluge potpadaju pod temeljne usluge platforme prema odredbama spomenutog zakona.

Taj zakon, između ostalog, od Microsofta, Applea, Googlea, Amazona, Meta Platforms i ByteDancea traži pripuštanje aplikacija ili trgovina aplikacija trećih strana na njihove platforme, kao i olakšavanje prebacivanja na korištenje konkurentskih usluga.

Komisija je ranije ovog mjeseca poslala upitnike, tražeći od konkurencije i korisnika ocjenu važnosti triju Microsoftovih usluga i Appleovog iMessagea u odnosu na slične usluge drugih dobavljača.

Također su pitali postoji li nešto specifično u uslugama na koje se poslovni korisnici oslanjaju i kako se one uklapaju u ekosustave tvrtki, a zatražen je i broj korisnika tih usluga.

Rok za odgovor je nešto manje od tjedan dana. Europska komisija želi dovršiti istragu u roku od pet mjeseci, piše Reuters.