NOVI SMJER

Microsoft će koristiti nuklearne reaktore za napajanje data centara

11.10.2023 u 12:51

Bionic
Reading

Microsoft je nedavno objavio oglas za posao u kojem traži stručnjaka za nuklearnu tehnologiju 'koji će voditi tehničku procjenu tvrtke za integraciju malih modularnih nuklearnih reaktora i mikroreaktora za napajanje podatkovnih centara u kojima se nalaze Microsoft Cloud i AI'. Novi je to smjer tvrtke koja data centre želi napajati nuklearnim reaktorima, s obzirom na to da algoritmi oblaka i umjetne inteligencije zahtijevaju velike energetske resurse. Microsoft želi generirati energiju nuklearnom fisijom; kada se atom cijepa i oslobađa veliku količinu energije

U siječnju je Microsoft najavio višegodišnje ulaganje od više milijardi dolara u OpenAI, proizvođača AI chatbota ChatGPT. Bill Gates, Microsoftov suosnivač, također je predsjednik uprave TerraPowera, tvrtke za nuklearne inovacije u procesu razvoja i skaliranja dizajna malih modularnih reaktora.

TerraPower 'trenutačno nema nikakve sporazume o prodaji reaktora Microsoftu', rekao je glasnogovornik za CNBC. Međutim, Microsoft se javno obvezao na traženje nuklearne energije od inovatora u području fuzije.

U svibnju je Microsoft objavio da je potpisao ugovor o kupnji električne energije s Helionom, startupom za nuklearnu fuziju, kako bi od njega kupio električnu energiju 2028. Sam Altman, izvršni direktor OpenAI-ja, rani je i značajan investitor u Helion.

Nuklearna fuzija događa se kada se dvije manje atomske jezgre sudare i formiraju teži atom i pritom oslobađaju ogromne količine energije. Zanimanje za nuklearnu energiju poraslo je zajedno sa zabrinutošću zbog klimatskih promjena posljednjih godina, jer nuklearni reaktori proizvode električnu energiju bez ispuštanja gotovo ikakve emisije ugljičnog dioksida.

Postojeća flota nuklearnih reaktora u SAD-u je izgrađena između 1970. i 1990. i trenutno proizvodi oko 18 posto ukupne električne energije u SAD-u, prema US Energy Information Administration. Nuklearna energija također čini 47 posto američke električne energije bez ugljika u 2022., prema američkom Ministarstvu energetike.

Nada za sljedeću generaciju tehnologije nuklearnih reaktora u SAD-u polaže se u manje nuklearne reaktore. Mali nuklearni reaktori su, kao što ime sugerira, manji od konvencionalnih reaktora, jeftiniji su i brži za izgradnju te se mogu konstruirati na jednom mjestu. Jedna od primarnih kritika nuklearnoj industriji je da izgradnja reaktora zahtijeva previše vremena i novca.