KONFERENCIJA ZNANJEM RASTEMO

Michio Kaku u Zagreb donio nemalu dozu (opravdanog) optimizma

  • Autor: Neven Barković
  • Zadnja izmjena 04.10.2012 14:20
  • Objavljeno 04.10.2012 u 14:20
dr. Michio Kaku na T-HT-ovoj konferenciji 'Znanjem rastemo'

dr. Michio Kaku na T-HT-ovoj konferenciji 'Znanjem rastemo'

Izvor: Pixsell / Autor: Žarko Bašić

Na HT-ovoj konferenciji Znanjem rastemo danas je sjajno predavanje održao čuveni teorijski fizičar i futurolog dr. Michio Kaku

Dr. Kakua biranim je riječima predstavio predsjednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić, nakon čega je uslijedilo jednosatno predavanje vjerojatno najpoznatijeg futurologa i popularizatora znanosti i tehnologije na svijetu.

Teško je navesti sve teme kojih se dotaknuo dr. Kaku u svom predavanju, ali svakako valja istaknuti da je iznio vrlo optimističnu prognozu za budućnost, i to baziranu na progresivnom razvoju znanosti i tehnologije.

Primjera radi, baš kao što je čovječanstvo s vremenom zdravo za gotovo počelo uzimati tehnološka i znanstvena dostignuća kao što su tekuća voda i električna energija, tako će vrlo brzo početi percipirati internet, koji će se, prema Kakuovim riječima, 'nalaziti svugdje i nigdje'. Tako ćemo npr. u roku od samo godinu dana imati komercijalno dostupne naočale s ugrađenim internetom, a kroz nekih 10-ak godina internetu ćemo pristupati – treptanjem. Naime, sav potreban hardver i softver za pristup internetu nalazit će se u kontaktnim lećama.

To je samo jedan od primjera na koji će tehnologija i znanost u budućnosti promijeniti naš način života, istaknuo je Kaku, pa nastavio nabrajati ostale promjene koje nas čekaju. Tako ćemo zahvaljujući DNK čipovima moći detektirati stanice tumora čak 10 godina prije formiranja tumora u našim tijelima, a današnji uređaji za magnetsku rezonancu koji teže oko jedne tone i stoje na milijune dolara postat će veličine mobitela, pa će tako 'trikoderi' iz 'Zvjezdanih staza' postati stvarnost. Vrlo skoro ćemo moći sekvencirati genom svakog čovjeka za oko 100 dolara (usporedbe radi, prvo dekodiranje ljudskog genoma stajalo je milijarde dolara), zbog čega ćemo na jednom memorijskom sticku imati 'upute za upotrebu' vlastitog organizma. Zahvaljujući sve preciznijim GPS uređajima, vožnja će biti potpuno automatizirana, a vozači će postati nepotrebni, zbog čega će fraza 'prometna nesreća' nestati iz našeg vokabulara.

Dr. Kaku je na kraju predavanja ustvrdio da za sve bogatstvo kojim smo danas okruženi možemo zahvaliti znanosti te da razvoj tehnologije za posljedicu ima demokratizaciju svijeta, za što je odličan primjer Arapsko proljeće, koje je najvećim dijelom koordinirano preko – Twittera.

Ako je suditi prema riječima dr. Kakua, čeka nas zaista svijetla budućnost, u kojoj će biti puno manje sukoba i ratova, životni vijek dramatično će porasti, mnoge danas smrtonosne bolesti postat će stvar prošlosti, a ljudska vrsta će se s vremenom proširiti izvan granica planeta Zemlje.

Ostaje nam nadati se da su takva predviđanja realistična, ali u svakom slučaju, nije zgorega poslušati što kažu oni među nama koji se ne prepuštaju fatalizmu i apatiji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi