DETALJAN PREGLED

Mi smo dirali iPad, a vi?

16.04.2010 u 10:36

Bionic
Reading

Imali smo svakakvih uređaja na recenziji, no niti jedan nije plijenio poglede kao iPad. Izgleda predivno, no je li riječ samo o velikom iPodu Touch? Vrijedi li to čudo tog novca? Imaju li tablet računala uopće budućnost? Ne brinite, odgovori stižu

U znanstvenofantastičnom serijalu 'Zvjezdane staze' protagonisti sa sobom nose tablet računalo nazvano PADD. Nema oko njega puno posla - pogledaju ga, utipkaju nekoliko znakova i dobiju rezultat. Tako, otprilike, izgleda budućnost računalstva kako ga zamišlja i Apple, a sličnost između naziva tableta iz 'Zvjezdanih staza' i Appleova iPada možda i nije slučajna.

Sve je počelo pojavom iPhonea. Ručna računala su do prije koju godinu oponašala ona stolna, i radila su to - očajno. iPhone je cijelu priču okrenuo na glavu; u Appleu su shvatili da korisnicima na takvom tipu uređaja moraju biti dostupne specijalizirane aplikacije koje rade točno određene zadatke, a do njih se dolazi samo jednim klikom na odgovarajuću ikonu. Uz to, iPhone je imao fantastično fluidno multitouch sučelje koje konkurencija do danas nije dostigla, i ta kombinacija urodila je jednim od najuspješnijih gadgeta svih vremena.

Sada, kada je prodao 50 milijuna iPhonea i 35 milijuna iPoda Touch, Apple je zaključio da je vrijeme da primijeni isti princip i na prijenosno računalo te pritom posve promijeni način na koji ih koristimo, barem kad je riječ o konzumiranju digitalnih sadržaja.

Dizajn, zaslon i tipkovnica

U ovoj recenziji, iznimno, nećemo govoriti o tehničkim specifikacijama. Čim vidite iPad uživo, shvatit ćete da one nisu bitne (možete ih pronaći na dnu teksta ili na Appleovoj službenoj stranici). Riječ je o vrhunski dizajniranom uređaju koji nema nikakve priključke (osim onog za punjenje te 3,5-milimetarskog priključka za slušalice), svega je nekoliko tipaka (baš kao i na iPhoneu), i sve što zapravo imate pred sobom je zaslon, veličine otprilike jedne knjige i razlučivosti 1024 x 768 piksela.

On je pak fantastičan, bolji nego na bilo kojem prijenosniku (zahvaljujući IPS panelu koji je Apple koristio pri izradi), posve neograničen kutom gledanja, živih boja i dovoljno brz i za igranje. Doduše, ima jednu manu: reflektivan je. Danas korisnici očito traže reflektivne zaslone jer ih većina prijenosnika i mobitela ima, no zaboravite gledanje videoisječaka na plaži, osim ako nije jako, jako oblačno.

Valja spomenuti i težinu, jer sa svojih 680 grama nekima će iPad biti pretežak. Potpisnik ovih redova nije imao taj problem, ali mnogi koji su uzeli uređaj u ruke odmah su to spomenuli. Iako se Appleu ne može ništa prigovoriti - strpali su prijenosno računalo u izrazito tanko kućište, smiješno male težine u odnosu na druge prijenosnike - treba i to uzeti u obzir.

Konačno, tu je pitanje tipkovnice. iPad nema fizičku tipkovnicu (iako je možete dokupiti kao zasebni gadget), no ima virtualnu koja, naravno, nije savršena, ali radi najbolje što je to moguće. U vertikalnom načinu rada najbolje je tipkati palčevima, kao na iPhoneu, no to ćete raditi samo kad treba upisati kakvu lozinku ili kratku poruku. Želite li tipkati neki duži tekst, iPad valja okrenuti horizontalno, položiti na stol i tipkati kao što to činite na prijenosniku. Moguće je vrlo brzo tipkati, gotovo jednako brzo kao na pravoj tipkovnici, ali nećete to moći raditi bez gledanja u tipke.

Baterija, sličnosti s iPhoneom i brzina rada

Nezahvalno je ocjenjivati bateriju iPada. Ako je uspoređujete s mobitelom, razočarat ćete se. Ako je pak uspoređujete s prijenosnikom, odlična je. No sve ovisi o tome što radite na iPadu; ako vam stoji na stolu i povremeno ga uzmete da prosurfate webom ili pogledate što je novo na Twitteru, trajat će cijeli dan. No gledanje videa i igranje igara potrošit će bateriju za tri, četiri sata, pa će korisnici kojima su to primarne aktivnosti morati uvijek imati spreman punjač. Jedna opaska u vezi punjača - uz iPad dobili smo punjač koji radi samo u SAD-u pa smo ga punili iPhoneovim punjačom koji možda nije isti. No punjenje je bilo iritantno sporo; da bi se iPad posve napunio, treba mu više od tri sata (*opaska: komentator ipetri68 nas je ispravno upozorio da je punjač za iPad uistinu dvostruko jači (10W) od punjača za iPhone. Stoga je punjenje s originalnim punjačem vjerojatno dvostruko brže).

Što se tiče načina rada, iPad uistinu jest veliki iPod Touch (ili iPhone bez mobitela i kamere). Ukoliko ste koristili neki od tih uređaja (čak i ako niste), istog trenutka znat ćete raditi na iPadu. Jasno, tu su neki dodatni detalji, poput mogućnosti rada kao digitalni okvir za slike kad ga ne koristite, te dvije dodatne ikone u glavnom izborniku na dnu zaslona, no tu ne treba trošiti puno riječi. Ono što nedostaje jest multitasking; na iPhoneu se to toliko ne osjeti, ali iPad vas vuče da pokrenete više aplikacija istovremeno. Srećom, ta će funkcionalnost doći ove jeseni s novim softverom verzije 4.0.

Ipak, postoji jedna ključna razlika: iPad je nevjerojatno brz. Rad na njemu brži je nego na prijenosniku ili kućnom računalu iz nekoliko razloga; kao prvo, iPad zapravo nikad ne morate gasiti. Kao i iPhone, kad ga ostavite na miru, on jednostavno ode u standby način rada, a iz njega se trenutno budi. Sve aplikacije se pokreću u roku od oko jedne sekunde, osim nekih igara, no i one rade začuđujuće brzo. Gledanje videoisječaka je na iPadovom 9,7-inčnom zaslonu sasvim ugodno, prolazi bez trzanja te ćete bez problema pogledati epizodu ili dvije vaše omiljene serije prije spavanja.

Čemu to, zapravo, služi?

Za kraj smo ostavili možda i najvažnije pitanje. iPhone je mobitel. Možemo ga zvati pametnim mobitelom, no on ima funkciju koja je danas nužna svakome od nas. Ista je stvar s računalom, bilo ono stolno ili prijenosno. iPad jednostavno ne možete strpati u precizno određenu ladicu, to jest tek je treba stvoriti.

Osobno, iPad mi je najviše koristio uz televiziju, koju i inače gledam jednim okom jer mi je taj način prezentacije sadržaja dosadan. iPad vam omogućuje da usput malo surfate, u sekundi pogledate što je na programu, chatate s prijateljima ili zaigrate kakvu igru. No to je samo jedan primjer korištenja ovog uređaja. Idete li na godišnji odmor, u tom jednom uređaju možete ponijeti sve knjige i časopise koje želite, gomilu društvenih igara kao što je šah i nekoliko sezona svoje omiljene serije. Imate li pak klinca koji tek uči čitati, iPad nudi fantastične aplikacije upravo za tu namjenu.

Ono što iPad - kao i iPhone - čini odličnim uređajem zapravo je Appleov dućan aplikacija App Store. Unutra zaista ima ponešto za svakoga, a ako mislite da vam je iPhone dovoljan, vjerujte nam da neke stvari puno bolje funkcioniraju na velikom zaslonu iPada. Nakon nekoliko sati korištenja iPada, iPhone vam se čini skučen, ograničen, smiješno malen, a to već dovoljno govori.

iPad definitivno nije idealan za stvaranje sadržaja. On ne može zamijeniti stolno računalo profesionalca koji radi na obradi fotografija; ne može zamijeniti ni prijenosnik blogera koji svaki dan natipka desetak tisuća znakova. No iPad je idealan za konzumiranje digitalnih sadržaja. Samim time on zadire u domenu nekoliko drugih uređaja: stolnog i prijenosnog računala, konzole za igranje, čitača elektroničkih knjiga i televizora. Prihvatite li ga na taj način, to je fantastičan uređaj, a pitanje je samo hoće li Apple uspjeti nametnuti svoju filozofiju dovoljnom broju korisnika da iPad postane standard.

Napomene za kraj

iPad još nije dostupan u Hrvatskoj, a ne zna se točno kad će i pod kojim uvjetima to biti. Stoga nema smisla govoriti o cijenama.  No već sada možemo vas upoznati s nekoliko bitnih stvari koje se tiču potencijalnih kupaca iz Hrvatske. Kao prvo, T-HT je prvi partner Applea u Hrvatskoj koji je 2008 na hrvatsko tržište doveo iPhone 3G, a prošle godine i iPhone 3GS. U skladu s tim, T-HT nam najavljuje da će spremno dočekati i iPad za kojeg je već pripremio microSIM kartice koje će vrlo skoro ponuditi korisnicima.

Postoji i (trenutno) negativna strana priče. Appleov dućan s knjigama, iBookstore, trenutno nije dostupan u Hrvatskoj, što iPad čini puno manje atraktivnim ljubiteljima knjige. Također, iPad je prilično beskoristan bez interneta, a varijanta koju smo testirali ima samo WiFi vezu, što znači da su naše mogućnosti spajanja na internet bile vrlo ograničene. Nemojte se nadati da ćete na svakom koraku naići na nezaštićenu WiFi mrežu - radije kupite (nažalost, skuplji) model sa 3G povezivošću. Na kraju, puno će se toga promijeniti do jeseni, kada će iPad dobiti novu verziju softvera. Bit će tu i gomila novih, atraktivnih aplikacija, pa će i odluka 'kupiti ili ne' biti jednostavnija.

SPECIFIKACIJE:

Veličina: 242,8 x 189,7 x 13,4 mm
Težina: 0,68 kg
Zaslon: dijagonala 9,7 inča, razlučivost 1024 x 768 piksela
Procesor: 1 GHz Apple A4
Memorijski kapacitet: 16 GB
Povezivost: WiFi, Bluetooth
Lokacijske usluge: SkyHook Wireless Positioning, digitalni kompas

Recenzirano zahvaljujući ljubaznosti portala MacKorisnik.com