ZNAK VREMENA

Među deset najmoćnijih žena na svijetu četiri su tehno dame

03.11.2017 u 10:38

Bionic
Reading

Časopis Forbes objavio je svoj godišnji popis najmoćnijih i najutjecajnijih žena svijeta. Prva dva mjesta pripala su političarkama, ali već nakon toga vidi se tko su doista šefice

Njemačka kancelarka Angela Merkel zadržala je sedmu godinu zaredom čelnu poziciju na popisu najmoćnijih žena svijeta kojeg su sastavili u časopisu Forbes. To joj je ujedno i 12 godina kako je na vrhu te prestižne top liste. 

Druga je britanska premijerka Theresa May, koja se mora nositi s vrućim krumpirom Brexita. Treće mjesto zauzela je Melinda Gates, koja sa suprugom Billom vodi fondaciju koja nosi njihovo ime i bavi se dobrotvornim radom. 

Pri sastavljanju popisa u Forbesu uzimaju u obzir četiri kategorije:

  • novac (što pokriva neto vrijednost, prihode tvrtke, imovinu na raspolaganju ili BDP)
  • prisutnost u medijima
  • utjecaj
  • upliv.

Od sto žena na popisu gotovo pola ih je iz Sjedinjenih Država. Na njemu se prvi put našla Ivanka Trump, viša savjetnica i kći predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. Zauzela je 19 mjesto. S druge strane, kandidatkinja Demokratske stranke na prošlim američkim predsjedničkim izborima Hilary Clinton pala se s drugog na 65. mjesto, piše Business Insider

Među prvih deset najmoćnijih žena svijeta četiri su iz svijeta tehnologije (ili su s njime povezane). 

Na desetom mjestu našla se aktualna šefica tvrtke IBM Ginni Rometty. 60-godišnja američka poduzetnica prva je koja drži tu poziciju u inače prilično konzervativnom Velikom Plavom. Kormilo je preuzela 2012. godine, a karijeru u toj tvrtci počela je još 1981. kao sistem inženjerka.

Šesto mjesto zauzela je glavna direktorica YouTubea Susan Wojcicki, u čijoj su garaži u gradu Menlo Park Larry Page i Sergey Brin otvorili prvi ured i postavili temelje za diva kakvi su danas Google i Alphabet. 

49-godišnja Amerikanka rusko-poljskog porijekla bila je prva šefica marketinga u Googleu, gdje je došla iz marketinškog odjela proizvođača čipova Intela. Sudjelovala je u razvoju projekata kao što su Google Images i Google Books, kao i Google Doodles. YouTube predvodi od veljače 2014.

Četvrto mjesto drži Sheryl Sandberg, šefica financija u Facebooku, najvećoj društvenoj mreži svijeta. 48-godišnja poslovna žena bila je prva koja je izabrana u upravni odbor Facebooka, što se dogodilo u lipnju 2012. Prije toga je bila viša dopredsjednica globalne prodaje online u Googleu, a radila je i kao predstojnica ureda američkog ministra financija Lawrencea Summersa.

Na Forbesovom popisu najviše je pozicionirana je 63-godišnja Melinda Gates, u čijim su rukama uzde fondacije Bill i Melinda Gates, a čija je suosnivačica. Fondacija pokrenuta 2000. među najvećima je te vrste na svijetu; krajem 2014. godine upravljala je s 44,3 milijarde dolara. U Microsoftu se bavila razvojem projekata kao što su Microsoft Bob, Encarta i Expedia.

  • +7
Bill Gates Izvor: Reuters / Autor: Reuters