ZADRŽAVANJE TALENTA

Melinda Gates se prijavila na LinkedIn pa oplela po korporacijama

28.09.2017 u 14:37

Bionic
Reading

LinkedIn je odnedavno u vlasništvu Microsofta, a Melinda Gates se prijavila na ovu poslovnu mrežu kako bi s drugima podijelila neke misli vezane uz korporativnu kulturu i njene probleme u SAD-u

Gates smatra kako je radoholičarska kultura zapravo jedna od glavnih zapreka za različitost, zbog koje pate manjine i žene. Smatra kako je potrebna izmjena kompletne kulture, poznate još iz starih struktura Applea i Microsofta, o kojima je nedavno pričao i njen suprug, Bill Gates. 

  • +7
Bill Gates Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Melinda Gates tako u svojoj kolumni piše kako je poruka danas postala 'radi cijelo vrijeme ili ćeš propasti'. Radholičarska kultura je posebno štetna po žene, smatra Gates, jer im društvo stalno govori kako se one moraju brinuti i o kućanstvu i djeci. 

'Šaljemo naše kćeri na radna mjesta osmišljena za naše očeve (...)', 'Većina tvrtki od svojih zaposlenika traži da rade još više. Američki radni tjedan je skočio s manje od 40 radnih sati na gotovo 50 (...), 'Tehnologija nam je otežala napuštanje poslova te se sve više pitamo je li nam slobodna večer ili produženi vikend štetan po karijeru', samo je dio zgodnih citata iz kolumne Melinde Gates na poslovnoj društvenoj mreži LinkedIn

IT divovi su krivci

Svojevrsna ironija u poruci Melinde Gates je to što je i Microsoft svoj rast i snagu zapravo dugovao upravo takvom tempu. Svoje dane je tvrtka počela upravo kao jedna od mnogih u kojima se moralo ulagati sate i sate 'viška' kako bi postale ono što jesu. 

Bill Gates se u nedavnom intervjuu za Wall Street Journal prisjetio tih ranih dana Microsofta i konkuretskog Applea. Spomenuo je kako je situacija bila okorjela - tko bi bio i pet posto sporiji u programiranju, nije nalazio mjesto u tvrtkama poput Applea i Microsofta. Drugi bi pak izdržali suludi radni tempo godinu dana i napustili tvrtke kako bi očuvali vlastito zdravlje. 

Njegova supruga Melinda Gates danas smatra kako postoji više različitih zakrpi koje valja probati, a kako bi se kultura radoholičarstva izliječila. Tvrtke koje prihvate programe različitosti, pružaju mentorstva i imaju pro-obiteljske politike poput plaćenog obiteljskog odmora, imaju mnogo veću šansu da će zadržati radnu snagu i talent.