ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Mastodon i druge web platforme vrve sadržajem o zlostavljanju djece

26.07.2023 u 15:12

Bionic
Reading

Novo izvješće sugerira kako su popustljive politike moderiranja sadržaja dovele do širenja materijala o seksualnom zlostavljanju djece

Stanford Internet Observatory objavio je novo istraživanje koje pokazuje da takve decentralizirane stranice imaju ozbiljne nedostatke kada je u pitanju infrastruktura zadužena za sigurnost djece.

Decentralizirani web (naziva ga se i Fediverse) podrazumijeva labavu konstelaciju platformi koje izbjegavaju centralizirano vlasništvo i upravljanje u korist interaktivnog modela koji daje prioritet autonomiji i privatnosti korisnika.

Fediverse radi na nizu besplatnih web protokola otvorenog koda koji svakome omogućuju postavljanje i ugošćavanje društvenih zajednica putem vlastitih poslužitelja ili instanci.

Među ograničenim mnoštvom platformi koje čine ovo decentralizirano područje, Mastodon je jedna od najpopularnijih i najčešće korištenih na webu.

Riječ je o platformama koje se veličinom još ni približno ne mogu mjeriti s divovima. Na svom vrhuncu Mastodon se mogao pohvaliti s oko 2,5 milijuna korisnika. Twitter ih ima oko 250 milijuna.

U pet minuta do prvog problema

Fediverse ima očite probleme. Sigurnost je svakako jedna od njih, kao i to što takve platforme nisu naročito dobro prilagođene prosječnom korisniku.

Nedostatak centraliziranog nadzora znači da nema dovoljno zaštitnih ograda ugrađenih u ekosustav za obranu od širenja nezakonitog i nemoralnog sadržaja.

Istraživači kažu kako su tijekom razdoblja od dva dana naišli na otprilike 600 primjera poznatog ili sumnjivog sadržaja vezanog uz seksualno zlostavljanje djece na najpopularnijim Mastodonovim instancama.

Na prvi su naletjeli u prvih pet minuta minuta istraživanja, a i općenito je bio lako dostupan, pa i pretraživ.

To ne znači kako centralizirane web platforme nemaju iste ili slične probleme. Nedavna istraživanja pokazala su da većina velikih platformi društvenih medija prepuna materijala o zlostavljanju djece.

I centralizirane platforme imaju problema

Čak i ako web odredište ima napredni sustav moderiranja sadržaja, to ne znači da je taj sustav posebno dobar u prepoznavanju i uklanjanju nepoželjnih sadržaja.

Twitter je, recimo, uklonio 400 tisuća korisničkih računa zbog toga što su stvorili, distribuirali ili sudjelovali u stvaranju sadržaja vezanih uz seksualno zlostavljanje djece.

Nedavna istraga pokazala je kako na Instagramu ne samo što je prisutna zapanjujuća količina materijala o zlostavljanju djece, već i da su algoritmi platforme aktivno promicali takav sadržaj pedofilima. Instagramova matična tvrtka Meta Platforms je po objavi rezultata istrage oformila interni tim za rješavanje problema.

Istraživači upozoravaju kako platformama poput Mastodona, nedostaje distribuirana infrastruktura za učinkovito rješavanje ovog problema.

Potrebni su novi alati za novo okruženje, za što će biti potrebni inženjerski resursi i financiranje, piše Gizmodo.