NEMA PANIKE

Masivan europski satelit uskoro će se srušiti na Zemlju, ne zna se gdje će pasti

12.02.2024 u 13:58

Bionic
Reading

Nekontrolirani ulazak mrtvog satelita ERS-2 očekuje se sredinom veljače, no stručnjaci uvjeravaju da ne postoji nikakav razlog za paniku. Za ovo se, piše u službenoj objavi, satelit sprema preko deset godina - počevši čak prije svoje primarne misije

Ugašen europski satelit srušit će se na Zemlju kasnije ovog mjeseca u vatrenom silasku kojeg će njegovi rukovatelji pažljivo pratiti. Riječ je o satelitu Europske svemirske agencije (ESA) European Remote Sensing 2 (ERS-2), koji je lansiran u Zemljinu orbitu u travnju 1995. i završio svoje dužnosti promatranja Zemlje u rujnu 2011.

ESA se počela pripremati za pad ERS-2 čak i prije završetka svoje primarne misije, izvodeći 66 paljenja motora u srpnju i kolovozu 2011. Ti su manevri 'potrošili preostalo gorivo satelita i smanjili njegovu prosječnu visinu sa 785 km na oko 573 km kako bi se uvelike smanjio rizik od sudara s drugim satelitima ili svemirskim otpadom te kako bi se osiguralo da orbita satelita propadne dovoljno brzo da ponovno uđe u Zemljinu atmosferu unutar sljedećih 15 godina', napisali su dužnosnici ESA-e.

ERS-2 je bila 'najsofisticiranija svemirska letjelica za promatranje Zemlje koju je ikada razvila i lansirala Europa', piše u dokumentu. U trenutku polijetanja, težio je 2.516 kilograma. Sada, bez goriva, teži oko 2.294 kilograma.

Premda se radi o prilično teškom objektu, Space naglašava da je ERS-2 daleko od neobičnog svemirskog otpada; objekti slične mase ponovno ulaze u Zemljinu atmosferu svakih tjedan ili dva, napisali su dužnosnici ESA-e.

Na primjer, 23 tone težak središnji stupanj kineske rakete Long March 5B nekontrolirano se spuštao otprilike tjedan dana nakon svakog polijetanja, što je značajka dizajna koja je izazvala bijes službenika NASA-e i drugih pripadnika svemirske zajednice. Ovi dramatični ponovni ulasci dogodili su se tri puta u posljednje tri godine; vozila Long March 5B postavila su tri modula za kinesku svemirsku stanicu Tiangong u travnju 2021., srpnju 2022. i listopadu 2022.

Pad ERS-2 bio je mnogo dugotrajniji te se odvijao tijekom posljednjih 13 godina. Satelit je sada dovoljno nisko da ga atmosfersko povlačenje može povući dovoljno brzo, a proces će se tijekom sljedećih dana samo ubrzati. Razlog zašto se ovaj pad naziva nekontroliranim jest zato što je ERS-2 ostao bez goriva te stoga više ne može paliti motor. Prerano je predvidjeti gdje i kada će ERS-2 ući u atmosferu, no dobre su šanse da će ponovno ući preko oceana, jer voda prekriva oko 70 posto površine našeg planeta.

Satelit će se raspasti kada padne na visinu od oko 80 km, a većina će nastalih fragmenata tada izgorjeti u atmosferi. Nemojte se previše brinuti za one koji se spuste na površinu - prema ESA-i, neće sadržavati otrovne ili radioaktivne tvari. Također biste, piše izvor, morali biti jako nesretni da vas jedan od komada udari. 'Godišnji rizik da čovjek bude ozlijeđen svemirskim otpadom manji je od 1 u 100 milijardi', napisali su dužnosnici ESA-e u FAQ-u. To je otprilike 65.000 puta manje od rizika da vas pogodi munja.

ESA će nas obavijestiti o dramatičnom povratku ERS-2 na Zemlju tijekom sljedećih dana.