U HRVATSKOJ IH NEMA

Mali Francuzi dobili E.coli iz Lidlovih burgera

E.coli

E.coli

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Francuske su vlasti danas povukle iz prodaje burgere od mljevenog mesa nakon što se šestero djece na sjeveru te zemlje zarazilo bakterijom E. coli

U hrvatskom Lidlu javljaju da nema razloga za strah jer se burgeri spornog dobavljača u našoj zemlji nisu prodavali.

'Nadležni organi u Francuskoj posumnjali su da je duboko smrznut proizvod od mljevenog mesa pod nazivom 'Steak Haches', odnosno 'Stakes Country' mogući uzročnik oboljenja izazvanih bakterijom E. coli kod više osoba u sjevernoj Francuskoj', stoji u priopćenju glasnogovornika hrvatskog Lidla Nevena Valanda

'Prema izjavi francuskih državnih tijela, aktualne infekcije u sjevernoj Francuskoj nisu povezane s infekcijama EHEC-om u Njemačkoj. Trenutno nema jasnih indicija da je proizvod francuskog proizvođača stvarni uzročnik infekcije E. coli. Radi se o pakiranju do 10 duboko smrznutih kosanih odrezaka francuskog proizvođača SEB-a iz Saint Diziera, s oznakom '10 kosanih odrezaka, 100% čista smrznuta govedina'. Dobavljač SEB isporučio je ovaj proizvod u više trgovina prehrambenim proizvodima u Francuskoj.

Navedeni proizvod francuskog proizvođača SEB-a iz Saint Diziera ni u jednom trenutku nije bio u prodaji u Lidlovim trgovinama u Hrvatskoj', ističe se u priopćenju.

Zdravstvena agencija regije Nord Pas-de-Calais objavila je da su djeca jela popečke od mljevenog goveđeg mesa koje proizvodi jedna francuska tvornica, a prodaje se u trgovinama Lidla u Francuskoj.

Agencija je zatražila povlačenje popečaka i hitnu analizu uzoraka.

Zasad nema naznaka da bi infekcija mogla biti povezana sa smrtonosnom epidemijom E.coli koja posljednjih tjedana hara u Njemačkoj.

Lidl je povukao kutije burgera s rokom trajanja do 10, 11. i 12. svibnja.

Šestero djece u dobi između 20 mjeseci i osam godina prevezeno je u bolnicu u gradu Lilleu sa simptomima krvavog proljeva. Jedno je dijete brzo otpušteno kući, međutim, petero ih je još uvijek u teškom stanju na hemodijalizi kojom se uklanjaju toksini koji nastaju prilikom otkazivanja bubrega.

'Nadamo se da možemo brzo pokrenuti istragu. Već surađujemo s francuskim istraživačima da bismo otkrili podrijetlo zaraze i što prije riješili problem', rekao je francuski ministar zdravstva Xavier Bertrand. Dodao je da će cijeli lanac proizvodnje popečaka biti provjeren i uvedena stroža kontrola.

Glasnogovornik Lidla u Francuskoj rekao je da su sporni burgeri nabavljeni od francuskog dobavljača SEB-CERF-a iz grada Saint Diziera na sjeveru te zemlje, koji tjedno proizvodi oko 400 tona zamrznute govedine.

'Proizvodi su nastali u Francuskoj, međutim, ovisno o datumu isteka roka, govedina je mogla stići iz Njemačke, Italije, Francuske, Nizozemske, pa čak i nekih drugih zemalja', rekao je glasnogovornik. 'Od tog dobavljača kupujemo meso na kojem stoji oznaka da je proizvedeno u Europskoj uniji.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi