PODUZETNA MAJKA

Ludo te volim, ali nema pornjave na iPhoneu

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 03.01.2013 13:47
  • Objavljeno 03.01.2013 u 13:47
frizura jež gel tinejdžer

frizura jež gel tinejdžer

Izvor: sxc.hu / Autor: sxc.hu

Američki trinaestogodišnjak po imenu Gregory dobio je od mame iPhone za Božić. Pod uvjetom da se pridržava ugovora sa čak 18 točaka

Pitamo se je li mamino pismo Gregory sam stavio na mrežu ili je to ipak djelo poduzetne majke. Evo kako glasi:

Dragi Gregory,

sretan Božić! Sada si ponosni vlasnik iPhonea. Zakon! Ti si dobar i odgovoran 13-godišnjak i zaslužuješ ovaj poklon. Ipak, uz njega dolaze određena pravila i odredbe. Pažljivo pročitaj sljedeći ugovor. Nadam se da razumiješ kako je moj posao odgojiti te u zdravog mladića koji može funkcionirati u svijetu i uz tehnologiju, ali ne tako da ona upravlja tobom. U slučaju da prekršiš bilo koju od točaka s popisa, gubiš pravo na svoj iPhone.

Ludo te volim i nadam se kako ćemo podijeliti milijune tekstualnih poruka u danima koji slijede.

1) To je moj telefon. Ja sam ga kupila. Ja ga plaćam. Posuđujem ga tebi. Zar nisam najbolja?

2) Uvijek ću znati lozinku.

3) Ako zvoni, javi se. To je telefon. Reci 'halo', budi pristojan. Nikad ne ignoriraj telefon ako na ekranu piše 'mama' ili 'tata'. Ikad.

4) Predaj telefon jednom od svojih roditelja u 19.30 svaki školski dan i vikendom u 21.00. Uređaj će biti ugašen tijekom noći i upaljen u 7.30 ujutro. Ako ne bi zvao nečiju liniju pri čemu bi se javili njihovi roditelji, tada ne zovi i ne šalji poruke. Vodi se instinktima i poštuj druge obitelji onako kako bismo mi željeli da nas poštuju.

5) Uređaj ne ide u školu s tobom. Razgovaraj s ljudima oko sebe. To je životna vještina. *Izleti, nepuni školski dani i vanškolske aktivnosti zahtijevat će posebne dogovore.

6) Ukoliko padne u toaletnu školjku, razbije se na bilo koji način ili jednostavno nestane, ti si odgovoran za zamjenu dijelova i popravke. Pokosi travu, čuvaj djecu, štedi novac od rođendana. To će se neminovno dogoditi, trebaš biti spreman.

7) Ne koristi tehnologiju kako bi lagao ili varao druge ljude. Ne vodi u razgovore kojima možeš povrijediti druge. Budi dobar prijatelj na prvom mjestu ili se miči iz naizmjenične vatre.

8) Ne šalji poruke, email, ili bilo što drugo preko uređaja što ne bi učinio osobno.

9) Ne šalji poruke, e-mailove ili bilo što drugo preko uređaja, a sadržaja koji ne bi rekao da su roditelji te osobe u istoj prostoriji. Cenzuriraj se.

10) Bez pornjave. Pretražuj internet za informacije koje bi otvoreno podijelio sa mnom. Ako imaš pitanje o bilo čemu, pitaj nekoga, po mogućnosti mene ili oca.

11) Ugasi iPhone, utišaj ga, skloni ga u javnosti. Posebno u restoranima, u kinu ili dok pričaš s drugom osobom. Nisi bezobrazna osoba; ne dopusti da iPhone to promijeni.

12) Ne šalji i ne primaj slike svojih ili nečijih intimnih dijelova. Ne smij se. Jednog dana ćeš biti na kušnji učiniti to bez obzira na svoju visoku inteligenciju. Rizično je i moglo bi ti uništiti dijelove života. Uvijek je riječ o lošoj ideji. Cyberspace je ogroman i moćniji od tebe. I teško je nešto takvo ukloniti s njega - a posebno reputaciju.

13) Ne snimaj bezbroj fotografija i videa. Nema potrebe da se sve dokumentira. Živi svoja iskustva. Bit će spremljena u tvojoj memoriji za vječnost.

14) Ponekad ostavi svoj telefon kući i osjećaj se dobro zbog toga. Uređaj nije živ niti je produžetak tebe. Nauči živjeti bez njega. Budi veći i moćniji od straha da ćeš nešto propustiti.

15) Skidaj glazbu koja je nova ili klasična ili različita od onoga što milijuni drugih slušaju. Tvoja generacija ima pristup glazbi danas kao nikad do sada. Iskoristi taj dar. Proširi vidike.

16) Igraj mozgalice ili igre riječima svako malo.

17) Otvori oči. Gledaj svijet oko sebe. Pilji kroz prozor. Slušaj ptice. Prošeći. Razgovaraj sa strancem. Pitaj se bez guglanja.

18) Zabrljat ćeš. Uzet ću ti telefon. Sjest ćemo i pričati o tome. Počet ćemo iznova. Ti i ja uvijek učimo. Ja sam na tvojoj strani. U ovome smo zajedno.

Nadam se da ćeš biti suglasan s ovim uvjetima. Većina lekcija ovdje se ne odnose samo na iPhone, već na život. Odrastaš u svijetu koji se konstantno i brzo mijenja. Uzbudljivo je i zavodljivo. Drži se jednostavnog svakom prilikom. Vjeruj svom moćnom umu i velikom srcu više od bilo kakve mašine. Volim te. Nadam se da ćeš uživati u svom fenomenalnom iPhoneu. Sretan Božić!

xoxoxoxo

Mama

Prijevod preuzet s Gadgeterije

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!