POZITIVAN TREND

LG opako reže cijene OLED TV uređaja

12.08.2014 u 15:14

Bionic
Reading

Kad je prošle godine LG otkrio svoj prvi OLED televizor, oduševljenje je malo tko mogao kriti. Kvaliteta prikaza, istinski prikaz 'crne' i sl. teško da je moglo ostaviti koga ravnodušnim, ali je slično napravila i cijena od vrtoglavih 15 tisuća američkih dolara. Ipak, stigla je druga generacija uređaja, po cijeni od kakvih 3.500 dolara

S masovnom proizvodnjom OLED TV uređaja se očekivao i pad cijene, no vrtoglav 75-postotni pad sugerira kako će OLED uređaji uskoro doći u domenu uobičajenijih LCD uređaja. Već sada su cijenom usporedivi neki Samsungovi i Sonyjevi modeli uređaja, no valja dodati kako je OLED ekran 'tek' FullHD razlučivosti, a usporedni modeli 4K.

Neovisno o tome, nasljednik prvog OLED televizora je vrlo sličan prethodniku. Tu je još uvijek 55-inčni zakrivljeni ekran debljine olovke i superioran prikaz slike. S druge strane, tko poželi 'ravan' ekran u OLED varijanti morat će izdvojiti 1.500 dolara više. Suprotno trendovima u LCD svijetu, gdje zakrivljenost povećava cijenu, OLED tehnologija je - barem za LG model uređaja - jeftinija u zakrivljenoj izvedbi. Jesu li tome razlog slabiji prodajni rezultati ili nešto drugo moguće je za sad samo nagađati.

Izvor: CNet