TEHNO SAVJETI

Laptop vam je stalno 'na kraju' s baterijom? Isprobajte ove trikove

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 04.12.2021 14:57
  • Objavljeno 04.12.2021 u 14:57
tportal

Izvor: Creative Commons / Autor: josemdelaa

Ključ za očuvanje baterije najčešće se nalazi skriven u postavkama, a znaju pomoći i neke promišljene korisničke odluke

Baterije na vašem laptopu PC ili Mac ovise o tvorničkim postavkama, kao i vašim aktivnostima. U pravilu će trajati manje nego što piše na kutiji osim ako ne pazite na nekoliko faktora, a to postavke napajanja, koliko aplikacija imate u pozadini i konačno - temperatura računala. Ovo su načini na koje svakodnevni radni vijek možete produljiti.

Iskoristite ugrađene alate u Windowsima

Prvo što možete napraviti u Windowsima je poigrati se planom potrošnje. Operativni sustav dolazi s alatom za uređivanje postavki performansi, također poznatim kao Windows performance management tool. Riječ je o slajderu do kojeg možete doći putem ikonice za bateriju u traci s programima. Ako koristite Windows 11, uđite u postavke režima rada klikom na Settings > System > Power & Battery > Power Mode.

Kompanija koja je napravila vaš PC diktira načine na koje vaše odluke utječu na bateriju, no načelno - vodite računa o sljedećem:

  • Način rada za najbolje performanse, odnosno Best Performance mode, napravljen je za one koji bateriju rado mijenjaju za brži rad. U ovom načinu rada Windowsi neće zaustavljati aplikacije u pozadini, što znači da ako ih imate više otvorenih, očekujte brz pad postotaka baterije.
  • Način rada za bolje performanse ili Better Performance (također poznat kao 'preporučen' način rada) ograničava resurse koji se šalju aplikacijama u pozadini, no koji inače stavlja snagu ispred učinkovitosti.
  • Način rada za bolju bateriju, odnosno Better Battery mode, nudi upravo ono što piše u naslovu - dulji životni vijek na račun performansi.
  • Način rada za čuvanje baterije Battery Saver mode pojavljuje se samo ako je vaš PC odspojen od napajanja te koji reducira svjetlinu ekrana za 30 posto i sprečava preuzimanje nadogradnji, gasi sinkronizaciju e-maila i zaustavlja većinu pozadinskih aplikacija.

Koristite Mac? Uđite u postavke za bateriju

Noviji uređaji iz Applea koji rade s novim verzijama operativnog sustava imaju dosta širok raspon postavki potrošnje. Do njih dolazite ulaskom u sistemske postavke klikom na System Preferences i potom na postavke baterije, odnosno Battery.

Uključite stavku koja malo stišava svjetlinu ekrana kad Mac nije na punjaču (Slightly dim the display while on battery power) i deaktivirajte opciju koja MacBooku naređuje da ponekad provjeri nove e-mailove i nadogradnje te se vrati u mirovanje - birajte Enable Power Nap while on battery power.

Ovisno o verziji MacBooka i macOS-a, moći ćete se poigrati s više postavki za štednju energije, poput optimiziranja videostreaminga dok laptop nije spojen na punjač, kao i optimizirano punjenje baterije. Neki Macovi također imaju postavku za načine rada baterije (Energy Mode) koja je dosta slična gore spomenutom alatu za Windowse.

Razmislite i uštedite!

Ako jako puno vremena provodite nespojeni na punjač, dobra je navika podesiti laptop na štedljiviji način rada te mu doprinijeti gašenjem pozadinskih aplikacija koje ne koristite. Postupak je sličan gašenju svjetla u sobi koju ne koristite - ako se cijelo vrijeme prešetavate među kuhinjom i ostavom ili, u slučaju računala, Firefoxom i Microsoft Wordom, obje se aplikacije isplati ostaviti upaljenima. Ako samo primjerice kuhate, odnosno gledate YouTube, najviše ćete baterije uštedjeti ako ugasite sve ostale aplikacije.

Nadalje, mogao bi vam pomoći i zrakoplovni način rada u Windowsima ili gašenje Wi-Fi-ja i Bluetootha na Macu - ako znate da nećete koristiti periferije ni internet.

Gasite aplikacije koje troše hrpu struje

Ako vaše računalo istovremeno pogoni hrpu različitih aplikacija, ono će brže potrošiti bateriju, s time da većinu otvorenih aplikacija ne koristite. Ako koristite Windowse, uđite u postavke i pronaći ćete alat za otkrivanje najproždrljivijih aplikacija.

Potraga za odgovorom dosta je organska - morate na engleskom putem rubrike za pretragu pitati računalo koje aplikacije troše najviše baterije, odnosno 'See which apps are affecting your battery life' i doslovno ćete dobiti listu programa koji to rade. Ako ste nadogradili na Windowse 11, postavkama se može pristupiti ulaskom u postavke Power & Battery pod stavkom za potrošnju baterije, odnosno Battery Usage. Ako pronađete aplikaciju koju jako rijetko koristite te koja troši puno struje, ugasite je.

Nakon toga pitajte računalo koji se procesi pokreću s računalom pitanjem 'See which processes start up automatically when you start Windows' ili otvorite aplikaciju Task Manager. Vidjet ćete sve alate koji se pokreću čim se vaše računalo pokrene. Sve s imenom Download Assistant ili Helper su pomagala koja bez problema možete zatvoriti. Primjerice ako ne koristite Spotifyeve liste pjesama iz preglednika, uvijek možete ugasiti pomagač Spotify Web Helper.

Sličnu čistku možete raditi i na Macu. Odite u postavke liste korisnika Users & Groups u mapi za postavke i kliknite na stavku Login Items - riječ je o listi aplikacija koje se pokreću s računalom.

Uđite u postavke grafike i prikaza

Ako vaše računalo ima jaku grafičku karticu, uvijek ga možete natjerati da usmjerava snagu prema igrama i grafički intenzivnim aplikacijama. Ako vaš sustav koristi Nvidia GeForce, otvorite komandnu ploču GeForce (koju možete pronaći blizu notifikacija ili na programskoj traci) i kliknite na postavke programa, odnosno Program Settings. Birajte specifične aplikacije koje će dobiti pristup grafičkoj kartici, poput Adobe Photoshopa ili Premierea, dok sve ostalo bez osjećaja krivice možete prebaciti integriranoj grafici.

Sličnu stvar možete napraviti i na Macu - odite u postavke baterije koje smo spomenuli malo prije i uključite Automatic graphics switching, odnosno automatsko prebacivanje grafike. Nećete moći fino podešavati svaki program kao što to rade kolege s PC-jem, što znači da ćete odluku morati prepustiti algoritmu.

Pripazite na protok zraka

Velik broj računala dolazi s baterijama od litija koje traže puno manje brige nego za one koje smo u laptopima dobivali prije desetak godina, dijelom zbog softverskih i hardverskih nadogradnji i inovacije na polju razvoja napajanja. Više ih ne morate kalibrirati niti brinuti o tome hoće li pražnjenje baterije oštetiti vaš laptop.

Ono na što i dalje morate paziti toplina je koja može ubrzati postupnu degradaciju baterije. Najveći problem dolazi od fizičke blokade ventilacijskih izlaza, a nimalo ne pomaže ni nakupljanje prašine. Češći izvor pregrijavanja su popluni i deke na koje stavljamo računalo dok radimo jer također blokiraju vrućinu koja izlazi iz sustava. Sve se ovo može izbjeći radom na čvrstoj i ravnoj površini koja ne blokira protok zraka.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!