MINIJATURIZACIJA

Krije li unutrašnjost Apple Watcha magičnu prašinu?

  • Autor: J.D.
  • Zadnja izmjena 26.04.2015 07:41
  • Objavljeno 26.04.2015 u 07:41
125 godina star džepni sat sigurno će nadživjeti Apple Watch

125 godina star džepni sat sigurno će nadživjeti Apple Watch

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: iFixit

Barem dva Apple Watcha konačno su pronašli i svoj put ka vjerojatno konačnom odredištu - iFixit radionici. Spretne ruke su rastavile Appleov nosivi gadget do zadnjeg dijela, usprkos nizu problema koje donosi minijaturizacija svih komponenti. Jedna od otkrivenih zanimljivosti je da bi Apple Watch uistinu mogao pratiti razinu kisika u krvi...

Appleov smartwatchkrasi AMOLED 'retina' ekran razlučivosti 272 puta 340 piksela (38mm) ili 312 puta 390 piksela (52mm) - izgledno iz LG-jevih radionica, a srce mu čini posebno dizajnirani Apple S1 SiP (System in Package). Tu je još 8GB spremišnog prostora, hrpa senzora i Watch OS. Što se točno krije ispod površine kućišta dostupnog u više varijanti?

Već neko vrijeme postoje glasine kako u svojoj prvoj inkarnaciji Apple Watch neće imati sve mogućnosti koje su planirali u Cupertinu. iFixit je po rastavljanju otkrio barem jednu od mogućnosti koje bi ovaj gadget mogao obavljati, a koja nije uključena - mjerenje razine kisika u krvi pomoću istog sustava kojim se mjere otkucaji srca. Pretpostavlja se kako je Apple odlučio (za sad) odustati od te mogućnosti jer bi imao problema s regulativama, a naravno da je moguće i kako senzor jednostavno nije dovoljno precizan.


Baterija Watch gadgeta je kapaciteta 205 mAh, što je dovoljno za cjelodnevno korištenje. Apple navodi kako će ovaj gadget svakako biti potrebno puniti baš svaki dan pa je uključeno bežično punjenje. Većih razlika između osnovnog modela aluminijskog kućišta i skupljeg modela s kućištem od nehrđajućeg čelika nema.

Ipak, dio s digitalnom krunom, kako je Apple naziva, u unutrašnjosti koristi mnogo snažniji okvir koji je drži. Time je lako postaviti i pitanje je li skuplji model izdržljiviji i u tom pogledu, pored korištenja kvalitetnijeg safirnog pokrova ekrana.

Cijeli postupak rastavljanja moguće je vidjeti u nastavku:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!