SVI KEPLEROVI SVJETOVI

Krije li se život na jednom od ovih planeta?

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 30.03.2011 13:20
  • Objavljeno 30.03.2011 u 10:16
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

NASA je objavila skupnu snimku 1.235 planeta koje je otkrio Kepler, među kojima ima i više desetaka kandidata za postojanje života

Na kombo fotografiji svemirskog teleskopa vide se matične zvijezde s kružićima koji predstavljaju sjene planeta u tranzitu – prolasku između zvijezde i kamere (za uvećanje kliknite na gornju snimku).

Autor snimke, član Keplerova tima Jason Rowe, kaže da su zvijezde i tranziti predstavljeni u realnim proporcijama. Na desnoj strani ispod prvog reda nalazi se i snimka našeg Sunca s tranzitima Jupitera i Zemlje.

Najveća zvijezda na ovoj skupnoj fotografiji je 6,1 puta veća od Sunca, dok je polumjer najmanje oko 0,3 polumjera naše zvijezde. Na svojoj Flickr stranici Rowe kaže da su zvijezde prikazane u boji koju bismo vidjeli kroz atmosferu sličnu Zemljinoj. 'Zvijezde su ispravno osjenčane, a njihovi planeti su zatamnjeni u skladu sa stvarnim proporcijama. Neke od zvijezda prikazane su s više planeta', napisao je Rowe.

NASA-ini stručnjaci ističu da su među prikazanim planetima za život posebno pogodna 54 čije su dimenzije slične Zemljinim, a nalaze se u tzv. zlatnoj zoni na udaljenosti na kojoj nije ni previše hladno ni previše toplo za postojanje vode u tekućem stanju.

NASA-ina promatračnica Kepler lansirana je u svibnju 2009. godine, a misija bi trebala potrajati najmanje tri i pol godine. Svojim spektrometrima teleskop neprekidno mjeri sjaj oko 145.000 zvijezda u četiristotom dijelu neba. Promjene u intenzitetu sjaja zvijezda ukazuju na mogućnost da oko njih kruže planeti koji tijekom tranzita zaklanjaju put zrakama svjetlosti. Od svibnja do rujna 2009. Kepler je pronašao 1.235 planeta, među kojima 68 veličine Zemlje te 54 u nastanjivoj zoni. Na temelju rezultata procjenjuje se da oko šest posto zvijezda ima planete veličine Zemlje, a oko 19 posto ih ima više planeta.

Znanstvenici smatraju da bi u cijelom svemiru, u kojem ima oko 100 milijardi galaksija, moglo biti oko 5x1021 planeta te oko 5x1019 (50.000.000.000.000.000.000) planeta u nastanjivoj zoni.

Budući da zatamnjenja zvijezda mogu izazvati i neke druge pojave, a ne samo tranziti, trebat će pričekati još nekoliko godina (koliko planetima treba za još dvije revolucije oko matičnih zvijezda, odnosno za još dva tranzita) da Kepler potvrdi ove rezultate.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi