DIGITALNO DOPISIVANJE

Koristite Telegram? Evo kako su vas odlučili iznenaditi

02.01.2023 u 13:50

Bionic
Reading

Telegramov uređivač za medije ubacuje alat za zamućivanje i dodatne opcije za tekst, a tu je i paket drugih značajki koji donosi nove opcije pohrane i postavke slika profila

Telegramova najnovija nadogradnja donosi izmijenjeni uređivač medija opremljen nizom novih alata kojima se mogu dekorirati ili sakriti dijelovi slike ili videa. U novom blogu kompanija piše da uvodi nov alat za zamućivanje koji dozvoljava blokiranje određenih dijelova fotografije ili videa, pruživši korisniku mogućnost sakrivanja osjetljivih informacija ili zamućivanja lica prolaznika koji se pojavljuju u pozadini.

Za stvaranje zamućenog dijela slike koristi se, piše Telegram, alat kapaljka kojim se boja kista za zamućenje usklađuje s bojom fotografije. Aplikacija je također dobila mogućnost mijenjanja veličine, fonta i pozadine teksta koji se dodaje u fotografije i videe.

Redizajnirani alati za crtanje 'dinamično mijenjaju širinu' zaivsno o brzini crtanja te automatski poravnavaju crte. Telegram je također dodao brz način za dodavanje oblika poput pravokutnika, krugova, zvijezda i oblačića s tekstom pritiskom na ikonicu plus. Ako ne želite da primatelj odmah vidi ovo što šaljete, možete dodati efekt 'spoilera' koji dodaje 'zamućeni sloj' na sliku ili video koja skriva sadržaj do pritiska prstom.

Pored alata za uređivanje slika, Telegram u novoj verziji donosi nove opcije za pohranu koje nakon određenog vremenskog roka pružaju mogućnost automatskog brisanja prethodno memoriranih podataka u privatnim razgovorima, grupama i kanalima. Dok je program prije davao mogućnost brisanja predmemorije u svim razgovorima, ovo bi trebalo olakšati automatsko oslobađanje prostora bez utjecaja na važnije razgovore. Kompanija je također uvela zgodan grafikon koji pokazuje koliko mjesta za pohranu zauzimaju određene vrste datoteka.

Tu su i nove postavke za dodjeljivanje profilnih slike kontaktima koju samo vi možete vidjeti - idealno rješenje ako imate neku 'posebnu' fotografiju koja će vas podsjetiti na osobu svaki put kad dobijete njihovu poruku. Također možete s drugima dijeliti prijedloge za slike određenih kontakata. Telegram također uvodi opcije za javnu profilnu sliku koju mogu vidjeti apsolutno svi. S druge strane, sad možete podesiti vidljivost profilne slike na 'nikog' ako ne želite da je nitko ne vidi - pa tako ni vaši kontakti.

Druge manje značajke uključuju nove animirane i interaktivne emojije, novu animaciju za status napretka slanja na Androidu te opciju za administratore grupa pomoću koje mogu sakriti listu članova. Ovaj paket nadogradnji dodaje listu nekolicine drugih značajki koje je Telegram uveo tijekom prošlih par mjeseci, uključujući mogućnost prijave bez telefonskog broja te video transkripciju koja je, doduše, dostupna samo korisnicima premijske pretplate.