iz atene za vilnius

Bjelorusija nezakonito prizemljila Ryanairov zrakoplov u svibnju; u njemu bio suosnivač oporbenog Telegram kanala Nexta

20.07.2022 u 08:37

Bionic
Reading

Međunarodna organizacija civilnog zrakoplovstva ICAO ocijenila je da je prisilno prizemljenje Ryanairovog leta u Bjelorusiji u svibnju 2021., koje je omogućilo uhićenje bjeloruskih disidenata na tom letu, "nezakonito ometanje"

Specijalizirana agencija UN-a sa sjedištem u Montrealu objavila je u utorak priopćenje nakon što je razmotrila novi materijal uključujući audio snimke kontrolora zračnog prometa iz Minska.

Organizacija međunarodnog civilnog zrakoplovstva ranije je objavila da ne zna tko je odgovoran za prisilno slijetanje zrakoplova 23. svibnja 2021.

Prijetnja bombom koja je navedena kao razlog za hitno slijetanje bila je "namjerno lažna", ugrožavala je sigurnost leta i temeljila se na uputama visokih dužnosnika bjeloruske vlade, utvrdio je sada ICAO, prema priopćenju objavljenom u utorak.

"Prijetnja je priopćena posadi leta prema uputama visokih vladinih dužnosnika Bjelorusije", zaključuje se.

Bjeloruske vlasti prisilile su Ryanairov let FR4978, koji je bio na putu iz Atene za Vilnius s više od 100 ljudi, da sleti u Minsk.

Protuvladin bjeloruski bloger Roman Protasevič, suosnivač oporbenog Telegram kanala Nexta, i njegova tadašnja djevojka Sofia Sapega bili su među putnicima.

Oboje je privedeno nakon slijetanja zrakoplova.

Europska unija je nakon toga zatvorila svoj zračni prostor za bjeloruske zrakoplove.

Sapega je u svibnju osuđena na šest godina zatvora zbog vođenja oporbenog kanala na Telegramu. Ona je krajem lipnja zatražila pomilovanje od bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka.

Prema medijskim izvješćima, Protaseviču tek predstoji suđenje.

SAD je u siječnju podigao optužnice protiv četiri bjeloruska vladina dužnosnika zbog otmice izvedene prisilnim slijetanjem.

Tužitelji u New Yorku optužili su ih za "zavjeru za počinjenje zrakoplovnog piratstva".

Među putnicima su bila četiri američka državljana.

sve osim nogometa

Učitavanje...