PRIZNALI P2P CRKVU

Kopiranje naše, sveti se ime tvoje!

05.01.2012 u 15:05

Bionic
Reading

Švedska vlada službeno je priznala 'crkvu' čija je središnja dogma - pravo na dijeljenje datoteka online. Sveti simboli? CTRL+C i CTRL+V

Kopistička crkva tvrdi da je 'kopiaktivizam' - dijeljenje informacija putem kopiranja - srodan vjerskoj službi. 'Duhovni vođa' novopriznate vjerske zajednice smatra da je švedska vlada priznanjem napravila veliki korak naprijed i da će uskoro moći živjeti bez straha od progona, piše BBC. Da bi ostvarili taj status, morali su se tri puta prijavljivati agenciji švedske vlade Kammarkollegiet.

Crkva smatra kratice za računalne funkcije 'kopiraj' i 'zalijepi' (CTRL+C i CTRL+V) svetim simbolima. Ne promovira izravno ilegalno dijeljenje datoteka, već je usmjerena na otvorenu distribuciju znanja svima.

Osnovao ju je 19-godišnji student filozofije Isak Gerson, koji je i njezin predvodnik. Nada se da će dijeljenje datoteka sada dobiti istu zaštitu kao i druge religije.

'Za Kopističku crkvu informacija je svetinja, a kopiranje je sakrament. Informacija ima vrijednost, u sebi samoj i u onome što sadrži, a ta se vrijednost umnaža kopiranjem. Stoga je kopiranje središte djelovanja naše organizacije i njenih članova', stoji u njegovoj objavi za javnost.

Njihova je službena stranica nedostupna od trenutka objave vijesti o dobivanju statusa vjerske zajednice. Na njoj se trenutno nalazi obavijest o tome i poziv posjetiteljima da se vrate nakon par dana, kad se bura malo stiša.

No, malo je vjerojatno kako će imati ozbiljnijeg utjecaja na globalnu borbu protiv pirata online ili da će piratiziranje glazbe, filmova, softvera i ostalog postati legalno.

Dapače, kampanja protiv pirata značajno je dobila na zamahu. Američki Zakon o zaustavljanju piratstva online (poznatiji po kratici SOPA), koji je već neko vrijeme predmetom žestokih rasprava, namjerava onemogućiti mrežama oglašivača i posrednicima u plaćanju online poslovanje s inozemnim web siteovima optuženim za kršenje autorskih prava.

Također, mogao bi spriječiti tražilice da linkanje s tim siteovima. Registri naziva domena mogli bi biti prisiljeni ugasiti ih, a pružatelji usluga interneta natjerani da im blokiraju pristup.

Američka vlada i dalje gura taj kontroverzni prijedlog, usprkos stalnom negodovanju, pa i aktivnom otporu. Tako su, primjerice, dva programera nedavno objavili računalni kod pomoću kojeg je moguće otkriti je li neki site potpisao podršku zakonskom prijedlogu.

Googleov preglednik Chrome ima dodatak nazvan 'No SOPA', koji korisnika upozorava svaki put kad je posjeti site kompanije koja ga podržava.

Ni Europa ne zaostaje. U Velikoj Britaniji, Motion Pictures Association prisilio je telekom operatora BT i medijsku kuću Sky na blokiranje pristupa siteu Newzbin, koji svojim članovima dijeli poveznice na piratizirane filmove.

Španjolska je vlada odobrila nove, oštrije zakonske mjere, koje omogućuju blokiranje siteova za koje se sumnja da prometuju piratiziranim materijalom i do deset dana.