IZVJEŠĆE O TRANSPARENTNOSTI

Kome to Reddit daje naše podatke i zašto?

06.04.2017 u 08:23

Bionic
Reading

Web odredište za prikupljanje vijesti reddit jedna je od najpopularnijih platformi te vrste na svijetu. Kao takvi, imaju posla s hrpom raznoraznih podataka i zahtjevima za iste. Upravo su objavili takvo izvješće za 2016.

Od 2015. godine ekpa reddita objavljuje izvješće o transparentnosti (Transparency Report), iz kojeg se može iščitati koliko su zahtjeva za korisničkim podacima i uklanjanjem sadržaja zbog kršenja autorskih prava primili tijekom godine prije.

Upravo su objavili takvo izvješće za 2016. U odnosu na prethodnu godinu dodali su kategoriju za zahtjeve koji su stigli od organizacija i pojedinaca koji nemaju veze s državom i vlastima, kao i kategoriju koja pokriva zahtjeve za uklanjanjem sadržaja zbog kršenja autorskih prava. 

Broj zahtjeva za podacima korisnika se gotovo udvostručio (170 u 2016. naspram 98 u 2015.) Porastao je i postotak zahtjeva u kojima je reddit isporučio dio ili sve tražene podatke (sa 60 na 62 posto), dok je broj korisnika na koje su se zahtjevi odnosili pao sa 142 na 137.

Od 170 zahtjeva za korisničkim podacima 131 je stigao iz Sjedinjenih Država, uglavnom u obliku sudskih naloga (69). Zahtjevi su također pristizali i iz Ujedinjenog Kraljevstva, Australije, Njemačke... Stiglo je 16 hitnih zahtjeva više nego lani, njih ukupno 38.

U Redditu su također zaprimili 41 zahtjev za čuvanjem podataka, gotovo dvostruko više nego lani. Pozitivno su odgovorili na 34 (83 posto) tih zahtjeva. Kategorija Non-Governmental Requests, uvedena ove godine, obuhvaća zahtjeve koji pristignu od, primjerice, tužitelja i tuženih u sudskim procesima.

Reddit daje u takvim slučajevima podatke kao što su logovi dolazne IP adrese, korisničko ime, trajanje usluge, korištene usluge, adresa e-pošte  i podatke o plaćanju. 

Također, na sudski nalog isporučit će podatke o zaglavlju poruke, informacije o uređaju i web pregledniku.  Najviše zahtjeva za uklanjanjem sadržaja stiglo je iz Rusije. 

Više: Neowin