PRETJERALI SU

Reddit ugasio desničare

03.02.2017 u 13:20

Bionic
Reading

Zajednica alt-right istomišljenika osjetila je punu moć represivnih mjera ne zbog govora mržnje ili poticanja na nasilje već zbog objave osobnih i povjerljivih informacije

Online zajednica Reddit zabranila je privremeno subredit /r/altright navodeći kao razlog kršenje politike sadržaja te zajednice. Sličan subredit /r/alternativeright također je dobio zabranu, no razlog nije naveden.

Reddit je društvena platforma koju su podigli korisnici dijeljenjem i raspravama o raznim sadržajima podijeljenim u kategorije i stotine manjih podzajednica, nazvanih subrediti. Svaki subredit se bavi različitim područjem.

Zajednica kojoj je izrečena mjera zabrane sama se svrstava u Alt Right, rubni konzervativni pokret u Sjedinjenim Državama povezan s bijelim supremacistima.

LetThereBeWhite, moderator subredita /r/altright, objavio je poruku namijenjenu novim korisnicima u kojoj stoji kako je 'Alt Right rasni pokret i uvijek je bio rasni pokret... Srednjostrujaški mediji vas nisu lagali kad su rekli kako smo puni bijelih nacionalista, rasnih realista i fašista.'

Politika sadržaja na Redditu izričito zabranjuje ohrabrivanje ili poticanje nasilja, kao i prijetnje, uznemiravanja i zlostavljanja te poticanje drugih na navedeno. No, niti jedna od tih stavki nije bila razlogom zašto je r/altright dobio zabranu. Problem je bio u tome što su dijelili osobne i povjerljive informacije.

Dio korisnika subredita r/altright uključio se u otkrivanje i objavljivanje osobnih podataka online osobe koja je šakom u glavu udarila Richarda Spencera, istaknutog pripadnika pokreta Alt Right, kako bi ju mogli zlostavljati.

Komentirajući zabranu, iz Reddita su poručili kako to predstavlja jasno kršenje uvjeta korištenja te kako subreditu r/altright to nije prvi put. Prije su druge zajednice zabranjivali zbog govora mržnje, ilegalnog sadržaja ili objavljivanja osobnih podataka.

Osnivač Reddita Alexis Ohanian, u toj zajednici poznatiji kao kn0thing, prije nekoliko dana objavio je otvoreno pismo upućeno reditašima u kojem je izvršnu uredbu o zabrani useljavanja administracije predsjednika Donalda Trumpa nazvao 'ne samo potencijalno neustavnom već i suštinski neameričkom'.

U komentarima na pismo prozvan je zbog toga što ne suzbija rastuću prisutnost alt-rightera na Redditu.

Više: CNET