ZLOČESTA TRAŽILICA

'Kolačić' težak 22,5 mlijuna dolara

19.11.2012 u 09:52

Bionic
Reading

Googleovo praćenje navika korisnika Appleova Safarija rezultiralo je kaznom od 22,5 milijuna dolara. Najvećom kaznom koju je američka Federalna trgovačka komisija ikad izrekla tvrtki

Google bi uskoro mogao platiti kaznu tešku 22,5 milijuna dolara (134 milijuna kuna) zbog činjenice da je neovlašteno pratio korisnike preglednika Safari.

Kako izvještava Cnet, američka Federalna trgovačka komisija (FTC) još je u kolovozu odredila najveću kaznu u povijesti izrečenu jednoj tvrtci, a ovih ju je dana potvrdio i sud u San Franciscu.

Kazna bi bila još i veća da se Google nije nagodio s Komisijom i obećao ukloniti 'kolačiće' koji su pratili korisnike Safarija.

Problem je nastao kada je FTC otkrio da Google neovlašteno pohranjuje 'kolačiće' na računala koja koriste preglednik Safari, a koja su posjetila web stranice iz Googleove oglašivačke mreže.

Time je Google prekršio sporazum o privatnosti iz 2011. godine koji je sklopio s državnim agencijama.

Iako se kazna od 22,5 milijuna dolara može činiti velikom, Google je neće ni osjetiti. Naime, samo u posljednjem kvartalu zaradio je 14 milijardi dolara (83 milijarde kuna).