NIJE U RAZLUČIVOSTI SVE

Koji Android mobitel ima najbolji ekran?

08.10.2014 u 08:26

Bionic
Reading

Ekrani visoke razlučivosti su svakako jedna od inovacija koja se istinski 'primila' na tržište. Razlog je jednostavan - dijagonale uređaja su postale veće, što je omogućilo smještanje baterija većeg kapaciteta, a koje su potrebne za pogonjenje takvih ekrana. Istovremeno su i čipovi postali učinkovitiji no ikad pa su HD ekrani postali standardom, čak i kod jeftinijih modela. Android Pit donosi pregled uređaja na Googleovoj platformi, a koji imaju izvrsne ekrane i pored razlučivosti

'Proizvođači redovito koriste velike riječi kada je riječ o tehnologijama ekrana na njihovim uređajima, no vrlo se lako izgubiti u marketingu i tehničkim pojmovima', piše Android Pit, spomenuvši nekoliko uređaja s uistinu izvrsnim ekranima.

Perjanica iz Južne Koreje, LG G3 je uistinu izvrstan 5,5-inčni uređaj, a čiji ekran krasi vrlo tanak okvir. S tehničke strane gledano, po Android Pitu je riječ o najnaprednijem ekranu na mobilnoj platformi iz Mountain Viewa, s razlučivosti od 2.560 puta 1.440 piksela. Je li tako malom uređaju uistinu potrebno takvo što? Ni blizu. Razlike između takvog ekrana i onog 1080p razlučivosti je potrebno tražiti povećalom, a LG nije napravio savršen posao i u jednom drugom segmentu - osvjetljenju i zasićenosti boja.

Oppo Find 7 je još jedan uređaj iste razlučivosti kao LG G3 - nažalost uz identične probleme. Boje su nedovoljno izražene, a osvjetljenje doslovno ubija bateriju kada je uređaj na dnevnom svjetlu.


Samsung je s novom perjanicom išao 'na sigurno'. Galaxy S5 s dijagonalom od 5,1" donosi Super AMOLED Full HD ekran (1.920 puta 1.080 piksela), koji u mnogim parametrima jednostavno uništava konkurenciju. Istovremeno, okvir uređaja je po Android Pitu kudikamo ružniji od onoga što pruža recimo LG G3.

HTC-u izvrsni ekrani nisu stran pojam. Njihova perjanica One (M8) donosi Full HD ekran koji pruža izvrsnu vidljivost uz izravno svjetlo, a ima i vjeran prikaz boja neovisno o kutu promatranja. Naravno, s obzirom na to da je riječ o LCD ekranu, on nije u mogućnosti prikazati 'crnilo' onako kako to radi Samsungov uređaj s AMOLED ekranom, no daleko od toga da je loš.

Baš kao HTC i Samsung, Sony se također odlučio igrati na sigurno. Njihova Xperia Z3 se drži Full HD razlučivosti, uz niz tehnologija koje riječima proizvođača jamče vjerna prikaz boja. Po recenzentima i autorima na stranici Android Pit, marketinške riječi su se u ovom slučaju pokazale točnima - jer je ekran na ovom 5,2-inčnom uređaju uistinu fenomenalan.