HIPERAUTOMOBIL

Koenigsegg Regera ima vrlo poseban stražnji spojler

24.06.2015 u 07:03

Bionic
Reading

Christian Von Koenigsegg je osim po svojoj viziji stvaranja 'savršenog superautomobila') istinski inženjerski genij. Koenigsegg je na Geneva Motor Showu u ožujku otkrio model Regera, automobil koji koristi i Rimčeve baterije, a pored nevjerojatnog pogonskog sklopa, automobil krasi i posebno izveden stražnji spojler...

Za kakvih godinu dana ovaj automobil fenomenalnog izgleda i performansi će biti spreman za cestovnu uporabu, no do tada valja izdvojiti pokoji detalj u konstrukciji. Svaki detalj modela Regera je prošao brdo testova i dorada, a Von Koenigsegg je posebno ponosan na stražnji pokretni spojler.

Električni pokretan spojler nije poseban novitet na tržištu, no implementacija je itekako jedinstvena za Regeru. Spojler je potpuno sklopiv, što se može naći na automobilima poput BMW-ove serije 3 u GT izdanju, no način na koji to izvodi Regera je drugačijeg karaktera.


'Dok konkurencija koristi uobičajene hidrauličke stupove za podizanje spojlera, oni su jako teški i postavljeni na način da kvare strujanje zraka. Htjeli smo razviti bolje rješenje, u sklopu kojeg se aerodinamička svojstva ne kvare i gdje se ne moramo oslanjati na hidrauličku snagu kako bi krilo ostalo na mjestu', rekao je Von Koenigsegg. Otvaranju njihovog spojlera zapravo pomaže zrak, a hidraulički dio vrlo male mase i dimenzija je smješten tako da ne kvari dinamička svojstva superautomobila:

Koenigsegg Regera koristi 5-litreni V8 motor s dvostrukim turbopunjačem i razvija 1.100 KS, no to je bez uključenih YASA električnih motora (jedan na radilici i dva na stražnjoj osovini) od 400 KS uparenih s baterijama iz tvrtke Rimac Automobili.

0-100 km/h u 2,8 sekundi zvuči otkačeno, do 400km/h u manje od 20 sekundi još otkačenije, a najotkačenija je cijena - primjerak Regere će biti 2,1 milijun eura. Proizvođač navodi kako je riječ o najsnažnijem automobilu ikad napravljenom, a prvi primjerci se za isporuku očekuju na zimu 2016.