'kineski roditelji'

Kinezi poludjeli za igrom u kojoj umjesto stvarne djece odgajate virtualnu. Uskoro stiže i engleska verzija

17.02.2019 u 08:01

Bionic
Reading

Pred igračima su svi mogući izazovi odgoja djece. Od upisa u jaslice, preko prvih tinejdžerskih ljubavi, traženja i zastranjivanja, sve do prijemnog ispita na fakultet, o kojem ovisi daljnja sudbina milijuna mladih Kineza. Sprema se i verzija igre za pametne telefone, da vam dijete uvijek bude pri ruci

Kao i svi roditelji na svijetu, i vi želite da vaša djeca budu dobra, uče i paze u školi, da imaju dobre prijatelje, zanimljive hobije, da nikad ne upadnu u loše društvo, da nađu ljubav svog života, izrode dječicu i kad-tad vas učine sretnim djedom ili bakom. No ako stvari ne pođu onako kako ste planirali, postoji računalna igra u kojoj uvijek možete početi ispočetka i pokušati na noge podići novo, digitalno dijete.

Nova igra zove se 'Kineski roditelji' i veliki je hit u zemlji svog podrijetla. Čudo jedno koliko ljudi žele biti roditelji digitalnom djetetu. Otkako se pojavila prošlog rujna, igra je postala veliki hit na Steamu, online tržištu koje vodi američki proizvođač igara Valve Corporation. Točan broj igrača nije poznat, ali se zna da je igra izazvala bujicu komentara na internetu.

Yang Ge Yilang, osnivač Moyuwan Games, nezavisnog studija koji je razvio 'Kineske roditelje', vjeruje da će se već ove godine na tržištu pojaviti i engleska, zapravo američka verzija igre koja stoji 9,99 dolara.

Igrače čekaju svi mogući izazovi

Tko su zapravo tipični igrači? Samci, razočarana djeca, izgubljeni roditelji, kojekakvi perverznjaci ili nesretnici koji iz raznoraznih razloga nisu u stanju doma držati psa, a kamoli podizati djecu? Ništa od toga. Mnoge mlade, potencijalne roditelje fascinira pogled na odgoj i odrastanje iz perspektive pravih roditelja.

Mnogi ovu igru doživljavaju kao dobru školu roditeljstva i pomaže im da razumiju ponašanje njihovih roditelja Izvor: Društvene mreže / Autor: Yoyogame

'Nekad nisam razumjela mnoge stvari koje je moja mama učinila kad sam bila mala', kaže Kang Shenghao, 19-godišnja blogerica iz Qinhuangdaoa. 'Ali kad igram igru ​​i pokušavam pomoći sinu da se oženi najljepšom djevojkom u školi, počinjem razumijevati svoje roditelje.'

Pred igračima su svi mogući izazovi odgoja djece. Od upisa u jaslice, preko prvih tinejdžerskih ljubavi, traženja i mladenačkih zastranjivanja, sve do gaokaoa, prijemnog ispita na fakultet, o kojem ovisi daljnja sudbina milijuna mladih Kineza.

Yang radi i na verziji igre za pametne telefone kako bi svi u svakom trenutku mogli sagledati život iz perspektive one druge generacije.

Virtualni život vrti se u krugovima

Život virtualnog djeteta odvija se 48 krugova. U svakom krugu igrači organiziraju tečajeve i aktivnosti - klavirske satove, plivačke tečajeve, kreativno pisanje, kodiranje i još mnogo toga. Djeci možete kupovati razne darove, od ​​sladoleda preko igračaka, sve do knjige 'Naučite engleski s Jackom Maom', prebogatim suosnivačem Alibabe, kineskog pandana Amazonu.

Ti izbori oblikuju razvoj djeteta, njegovu pamet, emocionalnu inteligenciju, tjelesnu spremnost, maštu, pamćenje i - šarm.

Traka na ekranu prikazuje razinu psihološkog pritiska koji osjeća dijete. Nagomilajte mu previše školskog posla i ono će se slomiti. No to ne znači da smijete biti previše popustljivi ili da vam se sroza rezultat kategorije 'roditeljskog zadovoljstva' jer ni to nije dobro. Drugi rezultat obuhvaća pojam 'lica', odnosno obraza. Izgubi li ga dijete jer je loše u školi, moglo bi ostati bez putovanja u Europu.

A JOŠ SU I BESPLATNE

Najbolje igre za Android za koje ne trebate Wi-Fi

Pogledaj galeriju

Konačni rezultati odredit će kamo će dijete otići iz roditeljskog doma: na izboru je više od 200 fakulteta, od strukovnih škola do elitnih sveučilišta. Socijalno inteligentniji izgradit će dotad i čitavu mrežu prijateljstava i poznanstava. Neki će pronaći i ljubav svog života. A što se posla tiče, i tu je izbor velik jer vaše dijete može postati vozač taksija, slavni autor, mogul internetske trgovine, pa čak i Beyoncé.

Kineska revolucija: Napravljena i verzija s podizanjem ženskog djeteta

U prvoj verziji igre mogli ste podizati samo sina. Odlučite li se na kćer, s njom ćete dobiti i čitav kolaž uobičajenih predrasuda koje vladaju u kineskom društvu. Virtualna baka govorit će da se djevojčice u školi ne trebaju truditi kao dječaci; majka će joj pak u mozak željeti usaditi ideju da je svakoj curi ipak najvažnije da se dobro uda...

Podizanjem jednog djeteta igri nije kraj. Ako je vaše dijete otišlo iz kuće pametno, dobro odgojeno i sretno, sljedeća generacija u igru starta s boljim predispozicijama. S druge strane, zabrljate li s odgojem starijeg djeteta, sljedeće generacije bit će još teže odgojiti. Imitacija života, baš kao u onom stvarnom.