RANA VERZIJA

Eto nam prvih naznaka što bi Android Q mogao donijeti

17.01.2019 u 11:51

Bionic
Reading

Isplivala je vrlo rana inačica Androida Q koja, između ostalog, ima tamnu temu za kompletnu platformu, način rada kao stolno računalo i značajnu promjenu vezanu uz zaštitu privatnosti

Iako izdanje operativnog sustava Android Pie još nije stiglo do velikog broja korisnika već se pojavljuju informacije o nasljedniku.

Isplivala je vrlo rana inačica Androida Q koja, između ostalog, ima tamnu temu za kompletnu platformu. To bi moglo biti korisno u situacijama kad poželite uštedjeti nešto energije na smartfonu za OLED zaslonom i smanjiti opterećenje za oči kad koristite po noći. U verziji za razvojne programere postoji opcija koja prebacuje u taj način rada i aplikacije koje ga ne podržavaju.

TEHNO SAVJETI

Ovih devet trikova za WhatsApp svakako morate znati

Pogledaj galeriju

U tom izdanju je i eksperimentalna značajka koja omogućava korištenje pametnog telefona kao stolnog računala na sekundarnim zaslonima, moguće u stilu Samsungovog Dexa. Zasad još nije funkcionalna, ali čini se kako u Googleu razmišljaju o tome da ju nekom prilikom uvrste.

Što se ostalih noviteta tiče, uglavnom je riječ o manjim izmjenama (primjerice, pozadinske slike za sve uređaje sa značajkom Always-On).

No, prisutna je i značajna promjena vezana uz zaštitu privatnosti. Kao i u operativnom sustavu iOS, možete ograničiti dozvole za lokacije i druge osjetljive značajke kako bi bile aktivne samo dok je i aplikacija koja ih koristi aktivna, piše Engadget.