ZAKRPA STIŽE

Kindle Fire ima sigurnosnu rupu

15.12.2011 u 12:33

Bionic
Reading

Razmjerno jeftin Amazonov uređaj, koji mnogi smatraju jednim od najvećih konkurenata Appleovu iPadu, nije baš posve siguran za korištenje

Kako biste koristili Kindle Fire, trebate ga povezati s korisničkim računom na Amazonovoj stranici, u koji su pohranjeni podaci o kreditnoj kartici. To znači da bilo tko može njime kupovati samo jednim klikom/dodirom.

To je zgodno i praktično ako vi osobno obavljate šoping. No što ako netko drugi uzme Fire umjesto vas nakon što ste se ulogirali? Recimo, netko od ukućana? Ili, daleko bilo, lopov koji je iskoristio trenutak vaše nepažnje?

Moći će, piše USA Today, neometano nastaviti kupovati, čak i ako je Fire na kratko bio neaktivan u međuvremenu.

Sve što je kupljeno bit će poslano na adresu navedenu u korisničkom profilu. Pokuša li ju taj netko drugi promijeniti, izgubit će pristup podacima o kreditnoj kartici vlasnika korisničkog računa. Prilično nezgodno ako se uređaja dočepa, primjerice, radoznalo i dovoljno staro dijete.

Amazon je najavio kako će zakrpa za ovu sigurnosnu rupu (ili barem jedan njen dio) biti dostupna za manje od dva tjedna.

Sigurnost dosad nije bila velik problem za Amazonovu liniju uređaja Kindle zato što su bili ograničenog dosega i mogućnosti, dizajnirani tako da ih koristi jedna osoba. Fire je druga priča - napredniji je i zamišljen tako da ga može koristiti više osoba.

Ima i onih koje brine to što je lako dostupan sav nedavno korišten sadržaj, a nemoguće ga je ukloniti ili sakriti.

Taj bi problem najavljena zakrpa trebala riješiti, tako što će korisnici moći odabrati što se prikazuje kao nedavno korišteno. Također, bit će moguće obrisati povijest pretraživanja i postaviti zaporku na uređaj kako bi ga se zaključalo.