nedostupni

Kartice nekoliko ruskih banaka više ne prolaze na Google Payu i Apple Payu

28.02.2022 u 09:08

Bionic
Reading

Usluge za digitalno plaćanje putem smartfona su postale nedostupne nakon uvođenja europskih i američkih sankcija Rusiji

Nakon što je Zapad kao odgovor na napad na Ukrajinu uveo sankcije ruskim financijskim institucijama, korisnici nekolicine tamošnjih najvećih banaka izgubili su mogućnost korištenja debitnih i kreditnih kartica s Apple Payem i Google Payem.

Pogođene banke uključuju VTB Group, Sovcombank, Novikombank, Promsvyazbank i Otkritie FC Bank, piše u službenoj objavi Ruske centralne banke koju je prenio Business Insider.

Kupci u tim bankama će i dalje moći koristiti kartice kako bi vršili beskontaktno plaćanje, no one neće raditi za online dućane registrirane u zemljama koje su sprovele sankcije.

Verge napominje da Apple Pay i Google Pay u Rusiji nisu popularni kao YooMoney. Prema podacima iz 2020, samo 29 posto Rusa koristi Google Pay, dok Appleovu uslugu koristi samo 20 posto. Ove restrikcije, uzmemo li sve u obzir, vjerojatno neće dramatično mijenjati potrošače koji ionako koriste alternativna rješenja. Mogućnost izbacivanja ruskih banaka iz sustava SWIFT mogla bi dovesti do nestabilnosti valute i daljnje štete tamošnjem državnom gospodarstvu.